Utazás

Kihagyhatatlan finomságok Máltáról

Ha azt hallod, Málta, neked mi jut eszedbe a csodás országról? Ha az ízletes konyhája, akkor te már tudsz valamit. A térség ugyanis méltán híres egészséges és ízletes ételeiről.

A hagyományos máltai konyha egyszerű és finom, a turisták nagy örömére pedig egyre több étterem specializálódik kifejezetten a helyi ételekre. Könnyű, belül fehér, kívül sötét és ropogós, és kemencében sül – mi az? Akik jártak már Máltán, biztosan tudják, hogy a máltai kenyérről, a ħobż maltiról van szó. Frissen vagy pirítva, vajjal megkenve is mesés, ezt a kenyeret legalább egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia. Ugyanúgy kötelező a frejjeg, amit nevezhetünk lepénynek vagy omlettnek – összetevői igen változatosak lehetnek: hús, hal, karfiol vagy cukkini is mehet bele. Izgalmas máltai fogás a timpana, a makaróni tészta bolognai mártással megsütve, és a pastizzi is, utóbbiak rikottával vagy borsóval töltött tésztabatyuk. Az igazán ínyencek kedvence pedig az imqaret, a datolyával töltött, olajban kisütött tészta.

ételek máltán

Fotók: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Nyúl spagettivel?

A máltai étlapokon gyakran szerepelnek tengeri ételek, ami nem is meglepő: népszerű a tintahal, a kalmár fehérborral, a lampuki, a dorádó vagy a mahi-mahi. A hagyományosan elkészített al cartocchio sokak kedvence, a fóliába csomagolt, saját levében sült, citromlével és salátával tálalt fogás kihagyhatatlan. A vadhús is előkelő helyet tölt be a hagyományos máltai gasztronómiában. A nyúl nem hivatalos máltai nemzeti étel, amit spagettivel és markáns ízesítésű szósszal tálalnak. Hasonlóan népszerű az aszalt szilvával töltött, vörösborral omlósra párolt fürj is, valamint a borjúbraġoli, ami különböző fűszerekkel, lassú tűzön puhára sütött borjúhús. Ezeket az ételeket általában töltött cukkinivel, padlizsánnal, paradicsommal vagy édesköménnyel ízesített steakburgonyával körítik, de csodás hozzájuk a libazsírban sütött krumpli is.

Kapcsolódó

Málta és Gozo – Mesebeli tájak, amiket látnod kell!

Tengerparti esküvőt szeretnél? Irány Málta!

Mennyei édességek

Édességekből sincs hiány Máltán. Az egyik legnépszerűbb hagyományos kedvenc a qagħaq ta’ l-għasel, ami mézzel és melasszal készült mézgyűrű. A mandulás sütemények és torták (pastini, torti tal-lewz) is nagy kedvencek a szigetországban. A finom karácsonyi imbuljutot mindenképpen érdemes megkóstolni, hiszen valóban egyedi étel: a forró csokoládés és konyakos koktélba áztatott, szerecsendióval és szegfűszeggel ízesített sült gesztenye a máltaiak isteni csemegéje. De ugyanilyen egyedi, íncsiklandozó és kihagyhatatlan a ħelwa tat-tork, ami szezámmag pasztából, cukorból és mogyoróvajból készülő, egész mandulákkal tarkított omlós halva.

ételek máltán

Szunyókálnál? Tornázd le!

Legyen szó könnyű salátáról, húsos fogásokról vagy szénhidrátdús ételekről, a legkedveltebb máltai ételek fogyasztásához sokszor hozzátartozik az evés utáni szunyókálás. Ezzel Máltán nincs semmi gond, hiszen a pihenés után szinte mindenki sportol is.

Nem véletlenül mondják, hogy azok, akik egyszer ellátogatnak Máltára, örökre visszavágynak a mesés szigetre. A számtalan látnivaló és izgalmas történelem mellett a gasztronómiai élmények adják a legjobb útravalót a turistáknak, akik ha ezeknek a finomságoknak az ízét emlékként magunkkal viszik máltai nyaralásunkból, akkor elmondhatják, hogy megízlelték Málta legjavát.

utazás sziget

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top