Utazás

Odavagy a jó filmekért? Ezt látnod kell

Neked mi jut eszedbe Máltáról? Elmondjuk, miért is érdemes ellátogatni a szigetországba.

Ha megkérdeznénk az embereket arról, miért vágynak Máltára, egészen biztosan a mesés tájakat és a kulináris élményeket emelnék ki. Ám ez a közeljövőben változni fog, ugyanis egyre többen fedezik fel, hogy a szigetország mennyi más izgalmat is tartogat – legyen szó a filmturizmusról vagy a kulturális értékekről. Sokan nem tudják, hogy a Máltán forgatott különféle játékfilmek mellett számos nemzetközi filmsorozat és jó nevű márka reklámfilmje készül a szigetországban, ezért a filmipar fontos szerepet tölt be a máltai gazdaságban.

Fotók: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Micsoda filmek!

1925 óta mintegy 150 játékfilmet és televíziós műsort forgattak Máltán, amelyek közt ugyan voltak kisebb produkciók, de igazán nagyok is, mint a Feltámadás, az Assassin’s Creed, a 13 óra: Bengázi titkos katonái, a Renegátok, vagy A tengernél. A filmipar a legnagyobb ütemben fejlődő gazdasági szegmensek egyike, ezért az sem meglepő, hogy rengeteg filmturista keresi a produkcióknak a forgatási helyszíneit. De nemcsak a csodás helyszínek hívják a látogatókat a szigetre, hanem az is, ha a kedvencük szerepel egy-egy filmben. A helyiek, látva az igényeket, olyan tájékoztató táblákat helyeztek el a szigeten, amelyek segítik a filmturisták tájékozódását. A Malta Movie Trail részeként átadott táblák a következők:

  • Valletta (5 tábla – East Street, St. Elmo, Waterfront, Upper Barrakka és City Gate/Valletta bejárata)
  • Marsaxlokk (München)
  • Comino (Monte Cristo grófja)
  • Birgu (Monte Cristo grófja)
  • Ghajn Tuffieha Bay (Trója)
  • Mdina (Trónok harca, Monte Cristo grófja)
  • Mgarr ix-Xini (A tengernél)
  • Dwejra (Trónok harca, A titánok harca)

Kapcsolódó

Málta és Gozo – Mesebeli tájak, amiket látnod kell!
Tengerparti esküvőt szeretnél? Irány Málta!

A statisztikák szerint sok turista azt követően látogat Máltára, hogy egy filmben vagy tévésorozat kapcsán felmerül az ország neve. Ha rászánjuk magunkat az utazásra, nem fogunk csalódni, ugyanis a helyi idegenvezetők felkészültek, sokat megtudhatunk tőlük azokról a varázslatos máltai tájakról, amelyek egyes produkciókban visszaköszönnek.

Irány a múzeum!

Azoknak, akiket a filmturizmus és a kultúra hív Máltára, jó tudni, hogy a Muza Málta, az ország művészeti múzeuma csodás tárlatokkal várja a vendégeit. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az intézmény a Valletta Európa Kulturális Fővárosa 2018 program zászlóshajója. A múzeum épülete méltó az örökségéhez, az Auberge d’Italie eredetileg a máltai lovagrend olasz lovagjainak székhelyeként épült a 16. század végén. Az intézmény gyűjteményeit a nemzetközi szakma is nagyra értékeli, ezért akik Máltára látogatnak, ne hagyják ki a kulturális fürdőzést sem.

filmek máltán

A művészet utcájában

 A máltai Strait Street húzónév a művészet, kultúra és szórakozás terén, hamar a főváros alkotóközpontjává vált. Ismertebb nevén a Strada Stretta mintegy 665 méter hosszúságával és 3,5-4 méter szélességével Valletta legkeskenyebb utcája. A hozzá kötődő kulturális rendezvények és művészeti tevékenységek teszik igazán varázslatossá és vonzóvá.  Programjai között szerepelnek kiállítások, színházi produkciók, szemináriumok, szimpóziumok, előadások, de utcaszínház, éjszakai események, örömzene, közönségtalálkozók is várják a művészeket és a műkedvelő, kikapcsolódni vágyó turistákat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top