Utazás

Ezért ülnek kevesen vonatra Magyarországon

Egy friss, uniós közvélemény-kutatásban arról kérdezték az uniós állampolgárokat, mennyire elégedettek országuk vasúti szolgáltatásaival. A magyar válaszok nem festenek túl jó képet a MÁV-ról.

Közvélemény-kutatást tartott az uniós országok állampolgárai között az Európai Parlament, az Eurobarométer most arról kérdezősködött, mennyire elégedettek az emberek országuk vasúti szolgáltatásaival.

Az Index szemléje szerint Magyarországhoz képest csak öt országban utaznak kevesebben vasúttal (Horvátország, Görögország, Észtország, Litvánia és Szlovénia), és csak két országban (Bulgária, Románia) elégedetlenebbek a szolgáltatással.

A MÁV Start Zrt. Ganz MÁVAG-ban gyártott DHM-7 dízel-hidraulikus hajtásrendszerű mozdonya által vontatott gyorsvonati szerelvény áll Balatonfüred 2017 júliusában fölavatott korszerű vasútállomásán – MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az elégedettségi értékeket árnyalja, hogy olyanok is válaszoltak, akik egyáltalán nem vonatoznak. Akik nap mint nap igénybe veszik a MÁV szolgáltatását, ők sokkal elégedettebbek.

Ennek oka, hogy sokakban még él a régi beidegződés, hogy a MÁV vonatai koszosak, kényelmetlenek és lassúak, ami persze részben igaz is, de számos elővárosi vonalon már modern motorvonatok járnak, amikről a fenti kritikák nem mondhatók el. Pont ezek miatt a régi beidegződések miatt nem nő olyan látványosan a vonatközlekedést használó magyarok száma – véli a lapnak küldött reagálásában a MÁV. Ott érhető tetten a vasutat használók számának növekedése, ahol az elmúlt években komoly fejlesztéseket hajtott végre a társaság mind a pálya, mind pedig a vonatok területén.

Az Index kifejti, hogy ha nem számítjuk a vonattal nem utazók véleményét, akkor sok szempontból jobb véleménnyel vannak az utasok a vasúti szolgáltatásokról, mint az uniós átlag. Ennek egyik oka, hogy a magyarok elvárásai sokkal alacsonyabbak, mint amit a többi ország vonatozó törzsközönsége támaszt saját társaságával szemben.

A pontosság, a járatsűrűség kérdésében valóban EU-átlag feletti a vonatozók elégedettsége, de a vasúti kocsik tisztaságáról alkotott vélemények még mindig elmaradnak az EU-s átlagtól, akárcsak a vasútállomások tisztasága és állapota.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top