Utazás

Megtalálták a Jedik barlangját, hétpecsétes titok, hol van

A kutatók attól tartanak, hogy az amatőr felfedezők elárasztják, és tönkreteszik a helyet, még mielőtt alaposabban megvizsgálhatnák.

Forrás: YouTube/Canadian Geographic

Nemrégiben fedeztek fel egy hatalmas barlangot a Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Kolumbiában, de nem árulják el, hogy pontosan hol található. Pedig a felfedezés nagyon jelentős, a természeti képződmény lehet Kanada legnagyobb barlangja.

Egyelőre csak annyit tudni róla, hogy a Wells Gray Provincial Parkban található, 100 méter hosszú és 60 méter széles, vagyis nagyjából akkora, mint egy focipálya. A mélységét 180 méterre becsülik.

A barlangot véletlenül fedezték fel még áprilisban, amikor helikopterről számolták a rénszarvasokat. Korábban azért nem tűnt fel nekik, mert a hatalmas mélyedést többnyire hó és a lavinák által összehordott törmelék borította.

A felfedezők csak Sarlacc barlangjának nevezik a helyet, mivel a Star Wars hatodik, A Jedi visszatér című részében van egy lény, amelyik hasonló mélyedésben él.

A barlangot csak néhány kiválasztott barlangász és geológus nézhette meg közelebbről szeptemberben. A pontos helyszínt azért nem árulják el, mert attól tartanak, hogy a geotagek és közösségi alkalmazások miatt a barlangot elárasztják és tönkreteszik a felfedezők, mielőtt a szakemberek alaposabban megvizsgálhatnák.

(BBC/Daily Star)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top