Utazás

Ennyit ingázik egy átlag magyar a munkahelyére

Rengeteg időt elvesz a dolgozók életéből a munkába járás, a budapestiek talán rosszabb helyzetben vannak, mint a vidékiek, akik akár fél óra alatt letudják az utazást, míg a fővárosiak akár két órát is utazhatnak.

Átfogó felmérést készített a magyarok munkába járási szokásairól a Profession.hu. Ebből kiderül, hogy a fővárosiak több mint fele legalább 45 percet tölt utazással, a válaszadók 37 százalékának kell hosszabb időt munkába járásra szánnia.

Hova ingázol?

A felmérésben részt vevők 75 százaléka Budapesten vagy városokban él, nekik a városon belüli közlekedéssel megy el az idejük, míg a fennmaradó 25 százalék más városba jár dolgozni, mint ahol él. Elmondható, hogy minél nagyobb lélekszámú településen él valaki, annál inkább jellemző rá, hogy nem ingázik – például a budapestiek csupán 6 százaléka nem dolgozik Budapesten, míg a falusiak, községbeliek 47 százaléka jár át máshova dolgozni.

Mivel jársz munkába?

Meglepő, de a válaszadóknak csupán 31 százaléka használ autót munkába járásra, a többiek más közlekedési eszközt választanak. A legtöbb tömegközlekedést választó dolgozó a fővárosban él (67 százalék), a kisebb településeken élők pedig azért ülnek autóba, mert nincs megfelelő járat az otthonuk és munkahelyük között.

Mennyi időt töltesz ingázással?

A felmérésben részt vevők közel fele csupán 30 percet tölt munkába járással egy nap, viszont egyharmaduk akár 45-120 percet is kénytelen rászánni erre az idejéből, és nem ők utaznak a legtöbbet. Ugyanis akad 5 százalék, akik naponta több mint 3 órát utaznak lakásuk és munkahelyük között.

A budapestiek 56 százaléka mindennap 45-120 percet tölt utazással, közel olyan arányban, mint az ingázók, akiknek szintén ennyi idő szükséges az út megtételére. A kisebb településeken élők 50-60 százaléka ezzel szemben maximum 30 perc alatt megjárja a munkahelye és az otthona közötti távolságot.

Napi.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top