Utazás

Sarkvidéki hideg tört az Egyesült Államokra, mínusz 46 fok is lehet

Számos városban rendkívüli állapotot hirdettek.

Sarkvidéki hideg tört kedden az Egyesült Államokra, helyenként mínusz 40 Celsius fokos hideget mutattak a hőmérők.

Az Egyesült Államok kétharmadát – az északi és a középnyugati államokat, a Nagy-tavak vidékét, a keleti partvidéket – sűrű hóesés és nagyon fagyos időjárás jellemzi, Chicagóban az ABC televízió előrejelzései szerint például hidegebb lesz, mint a Déli-sark egyes vidékein.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) szerint a rendkívüli hideg egész héten kitart, az Északi-sark felől érkezett hideghullám miatt. A meteorológusok szerint ez a hideg levegő „normális körülmények” között az Északi-sark körül forog, de ezúttal déli irányba fordult és az Egyesült Államokba ért.

A középnyugati államokban várhatóan mínusz 40-46 Celsius-fok alá süllyed majd a hőmérséklet, Wisconsin és Illinois államokban 30-65 centiméteres hótakaróra lehet számítani, és szerdától havazik még a déli Alabamában és Mississippiben is.

Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker kedden rendkívüli állapotot hirdetett, és közleményben figyelmeztette honfitársait, hogy fel kell készülniük, ahogyan fogalmazott: a „történelmi méretű téli viharra és a rendkívüli hidegre”. Óva intette a chicagóiakat attól, hogy akár öt percnél is hosszabban időzzenek a szabadban.

Illinois mellett Michigan kormányzója, Gretchen Whitmer és Wisconsin kormányzója, Tony Evers is rendkívüli állapotot hirdetett. Wisconsinban keddtől zárva tartanak az állami iskolák, és a kormányzó mozgósította a Nemzeti Gárdát.

Georgia államban is egyre hidegebb van, havazik, Brian Kemp kormányzó 35 megyében bezáratta a kormányzati hivatalokat és az iskolákat, és Atlantában már megnyitották a melegedőközpontokat. Az atlantaiak különösen aggódnak az időjárás miatt, mert a hét végén a város ad otthont az amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjének, a Super Bowlnak. Kedden a téli viharok által érintett vidékeken 1600 repülőjáratot töröltek.

Afton Almaraz / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top