Utazás

Hódmezővásárhelyen olyan madarat láttak, ami Európában is szenzáció

Eddig egyszer láttak fehércsőrű búvárt Magyarországon.

Szerda délelőtt Hódmezővásárhely határában Ampovics Zsolt szegedi madarász egy fehércsőrű búvárt figyelt meg. Ilyen madár észlelésére mindössze másodszor kerül sor Magyarországon – írja Facebook-oldalán a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

Fotó: iStock

2016 decemberében, a balatonföldvári mólónál láttak először ilyet. A búvárok nagytestű, vadlúd méretű vízimadarak. Nevüket arról kapták, hogy nagyon mélyre buknak le annak érdekében, hogy megszerezzék táplálékukat, amelyet halak, rákok és csigák tesznek ki – írja az MME posztja.

A búvároknak Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár, ebből az első kettő szórványos, a harmadik azonban ritka vendég Magyarországon. A fehércsőrű búvár nem költ Európában, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus területein fészkel.

Telelő egyedei Észak-Norvégiában fordulnak csak elő, nagyon kis számban. Így az előfordulása kisebb szenzáció, nemcsak hazánkban, hanem európai szinten is. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni.

(via Sokszínű Vidék)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top