Utazás
Szponzorált tartalom

Ezért kihagyhatatlan Eger és környéke – ízek és élmények

Már tervezitek a nyaralást? Feltétlenül vegyétek fel a listára Egert és környékét, mert itt olyan gazdag és változatos élmények várnak benneteket, mint kevés másik helyen az országban.

Nem titkoljuk, Eger és környéke nagy kedvencünk az országban. Hogy miért? Mert gyönyörű, izgalmas, kulturált, és akárhányszor itt járunk, mindig nagyon jókat ettünk és ittunk. Mutatjuk, hova érdemes kiruccanni és mit kell feltétlenül megnéznetek, ha Egerben jártok!

Eger környéke lélegzetelállítóan szép (fotó: istockphoto.com)

Borok és ételek

Ha jó borokra vágyunk, Egerben bőséges kínálattal találkozunk majd, de ha hamisítatlan pinceélményt is keresünk, akkor érdemes kimozdulni a városból a környék nevezetes bortermelő településeire. Ilyen például Egerszalók is, ahol különleges, erre a vidékre jellemző kétszintes tufa pincéket és számos kitűnő családi borászatot láthatunk “működés közben” – például a Hablik pincészetét, a Helli pincészetét, a Szeifert családi pincészetét, a Dávid borházat, vagy a Juhász testvérek birtokát és a St. Andrea pincészetet.  Érdemes minél több helyi borászt meglátogatni, mert így kaphatunk teljes képet a borvidék szőlőfajtáiról, és a hagyományos valamint a modern szőlészet és borkészítés fortélyairól. Ha időszűkében vagyunk, és legfeljebb csak két pincészetbe tudunk betérni, akkor a St. Andreát és Juhászékat mindenképpen ejtsük útba! Ők összesen több mint 100 hektáron gazdálkodnak, így a jelentős és tekintélyes termelők között tartják őket számon. De nem csak méreteik, hanem az általuk képviselt kiemelkedő minőség miatt is érdemes egy kóstolóra megállni náluk. Természetesen a vidékre legjellemzőbb, klasszikus magyar fehérborokat – a leánykát, az olaszrizlinget és a hárslevelűt – mindenképpen vegyük közelebbről is szemügyre, majd jöhetnek a vörösek is: a kékfrankos, a kadarka, a merlot, a cabernet frank és cabernet sauvignon, valamint a belőlük készített házasítások és a híres Bikavér.

A finom borok mellett finom ételeket sem kell mellőznünk Egerben. Számtalan remek étterem várja itt a vendéget, de ha igazi kuriózumot és helyi jellegzetességet keresünk, akkor tanácsos a sűrűn megrendezésre kerülő gasztro fesztiválok valamelyikére időzíteni a látogatásunkat. Egerszalók ebből a szempontból is ideális választás, ugyanis a településen egész évben egymást érik a sütős-főzős, hagyományőrző rendezvények: legközelebb például június 8-án kerül sor egyre Pünkösdi Tor-Túra néven. Ez igazán autentikus gasztro élménynek kínálkozik, hiszen a falu vendégváró portáinál, a borospincéknél szabad tűzön és kemencékben készült helyi ételkülönlegességekkel, házi sütivel és zamatos borokkal fogadják az ínyenceket. Egyszóval nem csak házi finomságokat kapunk, hanem hamisítatlan egerszalóki vendégszeretetet – márpedig ez tapasztalataink szerint párját ritkítja az országban!

Természetjárás és feltöltődés

Mivel a Mátra és a Bükk határán fekszik, Eger kitűnő bázisa a kisebb-nagyobb erdei túráknak testet-lelket frissítő, egészséges kirándulásoknak. Felsorolni is nehéz lenne, hogy a városból kiindulva csak a közvetlen környéken hány különleges természeti és kulturális látnivalót érdemes felkeresni (a csodálatos Szilvásváradtól kezdve Noszvajon, Parádon és a Siroki váron át a Tar-kőig és a misztikus Hór-völgyig), ezért csak két olyan célpontot emeltünk ki, ami a szokottnál is érdekesebb vagy több élményt tartogathat.

(fotó:istockphoto.com)

Egy igazi csillagtúra

Az első ezek közül semmilyen szempontból nem hagyományos kalandot ígér, ugyanis egy éjszakai kirándulásra invitál a Bükki Nemzeti Parkba. Ez még önmagában nem rendkívüli, de ezen a túrán kivételesen nem a lábunk elé, hanem magasan fel, a csillagos égboltra érdemes nézni. Ez ugyanis egy „csillagles” túra, amin azért éri meg részt venni, mert itt, a Bükki Nemzeti Parkban kivételesen tiszta az égbolt (olyannyira, hogy az International Dark-Sky Association, mint független nemzetközi szervezet ezüst rendű csillagoségbolt-park címmel tüntette ki a területet, ami igen komoly érdem, hiszen rendkívül komoly feltételeknek kell megfelelni hozzá!), és szabad szemmel is jól megfigyelhetjük a Tejút-rendszert, a galaxisokat és csillagképeket.

A Nemzeti Park szervezésében gyakran, de nem rendszeresen indulnak túrák, ezért érdemes a honlapjukon (http://bukkicsillagpark.hu/) tájékozódni már a vakációnk megszervezésekor. Ha mégis úgy adódna, hogy nincs szervezett kirándulás a nyaralásunk időpontjára, akkor önállóan is kilátogathatunk csillaglesre: vegyük célba a Felsőtárkány és Lillafüred közti közút melletti rétek valamelyikét, ugyanis itt már a környező települések fényszennyezése kevésbé zavarja a csillagos égbolt megfigyelését. A Felsőtárkány utáni Barát-rét vagy az út mentén kicsit feljebb található Hereg-rét tökéletes helyszín lehet ehhez.

Vár a Gyógyvizek völgye

A második ajánlott célpontunk nem egyszerűen csak remek kirándulóhely – hiszen az Eger határában csörgedező Laskó-patak völgye a maga szelíd dombjaival és a környező erdőivel igencsak csalogató helyszín egy kiadós túrára –, hanem igazi élménycentrum. A fürdőiről híres Gyógyvizek völgyéről van szó, amely Egerszalóktól Demjénen át Egerszólátig húzódik. Ez a helyszín azért kerülhet be az Eger környéki természeti értékek közé, mert minden élmény, amit ebben a néhány kilométeres völgyben kaphatunk, a természet kincsére, a különleges gyógyhatású termálvizre épül.

Így néznek ki közelről a Sódomb teraszai (fotó: istockphoto.com)

Látványosságokban is bővelkedik a hely, hiszen a nevezetes Sódomb is Egerszalókon tekinthető meg (hasonló teraszos képződmény világszerte is csak néhány akad), ám a fő attrakciót a gyógyvizes medencékben és élményfürdőkben bővelkedő standok és wellness szállók nyújtják. Akár gyógyulni szeretnénk (a kénes víz az érelmeszesedéstől a meddőségig számos bajt kúrál), akár csak kikapcsolódni vágyunk és strandolnánk egy jót a családdal, az Gyógyvizek völgyében ehhez minden kelléket megtalálunk.

Kultúra és hagyományok

Talán felesleges külön kiemelni, hogy Eger milyen gazdag és sokszínű kulturális értékekben és hagyományokban. A történelemmel és kultúrával ilyen mélyen átitatott, egyedi hangulatú, karakteres városból kevés akad az országban – nem véletlen, hogy a magyarok számára különösen kedvelt és gyakran választott úticél a hevesi megyeszékhely. Ha itt töltjük a szabadidőnket, természetesen nem mulaszthatjuk el, hogy felkeressük a várat, a püspöki palotát, a bazilikát, a Fazola-kaput, a neves borospincéket és még egy sor „kötelező”, látványosságot, ám ezen felül érdemes a programba olyan elemeket is felvenni, amik kevéssé közismertek, ám mégis fontosak.

Palócok Parádon

Ha vonzódunk a kultúrához és hagyományokhoz, akkor nem hagyhatjuk ki, hogy egy kicsit felderítsük a környező „Palóc-országot”, és ellátogassunk Parádra, ahol ennek a különös népcsoportnak a történetéről, szokásairól sok értékes információt szerezhetünk.

 be. Parád, a közeli Kékes egyik kedvelt kirándulóközpontja, ősi főnemesi családok birtoka és egyben az ország legrégibb gyógyhelyeinek egyike, így mindenképpen kitűnő turista programnak számít. Egyedi élményt kínál, hogy hangulatát a ma is élő palóc népművészeti hagyományok jelentősen meghatározzák, és kicsit olyan érzésünk támad itt, mintha idegen országba csöppentünk volna. Hogy jobban megértsük a színes és gazdag palóc kultúrát, térjünk be a Palóc-házba, amely nem egyszerűen csak kiállítótér, hanem építészeti jelentőségű látványosság is, hiszen ez az épület a Mátra-vidék faépítkezésének utolsó eredeti emléke. Berendezése a XVIII. század paraszti életének tárgyi emlékeit, építkezési módjait, a zsilipelt falú, szoba-pitvar-hálókamra beosztású palóc lakóházat mutatja be.

A híres Cifra istálló

Ha már ellátogattunk Parádra, tekintsük meg a fagerendás, vörös téglás, vörösmárvány borítású Cifra istálló is, amelyben ma méntelepként és Kocsimúzeumként működik. Az istállót olyan díszes és előkelően szép, hogy akár kastélynak is gondolhatnánk, a múzeumban pedig különböző fantasztikus konflisokban, vadászkocsikban, fiákerekben, szánokban és egyéb járművekben gyönyörködhetünk. Emellett lószerszámok és parádés kocsisok viseletei is gazdagítják a kiállítást. A tárlat után érdemes felkeresni a gyönyörű lovakat és az istálló mögötti lovaspályát is, ahol lovaglásra is adódik lehetőség.

Ezt olvastad már?

Egerszalók gyógyító vize

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top