Utazás
Szponzorált tartalom

3 varázslatos magyar völgy, ahová idén el kell jutnod

Ha vonzanak a vadregényes szurdokvölgyek, rajongsz a bájos erdei patakokért és a kiadós túrákért, akkor ez a három különleges hely biztosan elnyeri majd a tetszésed.

A legszebb arcát mutatja május végén és június elején a természet azoknak, akik szeretnek erdőkben kirándulni. Megszámlálhatatlanul sok varázslatos célpont kínálkozik ilyenkor szerte az országban, így nem is merjük azt állítani, hogy az alábbi listán a legszebbeket soroljuk fel. Csupán azt mondjuk, hogy a szívünknek ezek a legkedvesebbek. Ha teheted, keresd fel őket!

A Gyógyvizek-völgye Egerszalóknál

Csodálatos természeti környezet, élmények tucatjait kínáló remek gyógyfürdők, értékes és nevezetes műemlékek és persze a finom egri borok teszik az ország egyik legvonzóbb turistacélpontjává a Gyógyvizek Völgyét. A Mátra és a Bükk között kanyargó Laskó-patak völgyének első számú, ikonikus látványossága természetesen a Sódomb, amelyet messze földről felkeresnek a kirándulók, hiszen ilyen természeti csodát a világban csak alig néhány helyen találhatnak máshol.

A híres Sódomb folyamatosan hízik és változtatja alakját a mélyből feltörő, ásványokban gazdag hévíz hatására (fotó: gyogyvizekvolgye.hu

A mintegy 1200 négyzetméteren elterülő hófehér mészkőteraszokat az Egerszalók határában 410 méteres mélységből feltörő 65-68 fokos hévíz forrás vize formálja. A szépen kiépített sétaútnak köszönhetően megnézhetjük közelről is – a legvarázslatosabb élményben valószínűleg akkor lesz részünk, ha sötétedés után vesszük szemügyre, ilyenkor ugyanis a szivárvány ezer színében pompázik.

A híres egerszalóki Sódomb

A hévíz, amely a dombot megalkotta bővelkedik gyógyító erejű ásványokban, és kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobbnak számít hazánkban. Mivel csak enyhén savas, kiválóan alkalmas tartós fürdőzésre is, hiszen nem oldja fel a bőr védőrétegét képező savköpenyt. Az orvosok éppen ezért kifejezetten ajánlják, hogy ha a környéken kirándulunk, mindenképpen éljünk a fürdőzés lehetőségével is, hiszen a víz több tucat egészségügyi problémán segít az érelmeszesedéstől kezdve a csontsérüléseken, ízületi és reumatikus bántalmakon, idegzsábán és pikkelysömörön át a meddőségig és vérzészavarokig.

A gyógyvíz értékét az Egerszalókra és Demjénbe épített kimagasló színvonalú thermál hotelek és wellness szállók nagyszerűen kamatoztatják, és európai mércével mérve is magas színvonalú szolgáltatásokkal kényeztetik a látogatókat. Így a Laskó-patak völgye nem csak a természet szerelmeseit kényezteti különleges adottságaival és szépségeivel, hanem azokat is, akik a gyógyító és pihentető wellness programokat valamint az élményfürdőket részesítik előnyben.

A Garadna-völgy Miskolc közelében

Miskolc környéke bővelkedik szebbnél szebb turista útvonalakban és természeti látnivalókban. A borsodi megyeszékhely központjától alig 14 kilométerre található mesés és vadregényes hangulatú Garadna-völgy talán mind közül a legszebb, látnivalókban pedig a leggazdagabb. Különlegessé az egyedi adottságai mellet az teszi, hogy nem csak gyalog járható be, hanem egy bájos kisvasúttal is, és ez gyermekeknek és felnőtteknek is felejthetetlen élménynek kínálkozik!

A Garanda ékköve: Lillafüred

A legjobb, ha a vonatozást és a túrázást kombináljuk, és kora délelőtt felzötyögünk a végállomásig, majd onnan ereszkedünk le komótosan gyalog, kiélvezve a nyár eleji erdő illatát, susogó lobjainak semmihez sem fogható zenéjét. A séta közben nem csupán a természet csodáiban gyönyörködhetünk, hanem különleges, ember alkotta látnivalókban is: például az újmassai őskohóban, amely Magyarország egyik legfontosabb ipari műemléke, és nem csak hazánkban, de Európa-szerte is ritkaságnak számít.  A több mint 200 éves kohó környékén évszázadok óta folyt vasműves tevékenység (maga Fazola Henrik, a híres egri cifra kapu megalkotója is működtetett itt kohászati üzemeket), amit az őskohó mellett álló Massa Múzeum (egy korabeli, rekonstruált vasverő), illetve egy műszaki skanzen kiállítása is bemutat. Feltétlenül ejtsük útba ezt a kuriózumot!

A völgy másik híressége a lillafüredi pisztrángkeltető, amely az hazánkban őshonos sebes pisztráng egyetlen jelentősebb tenyésztő telepe. Megszületésében jelentős szerepet játszott az utolsó magyar polihisztor, Herman Ottó, aki már 1906-ban javasolta az Országos Halászati Felügyelőségnek a Szinva patak völgyében egy szakszerű pisztrángtelep megépítését. Végül az ő tervei és ötletei alapján kezdődött meg a ’30-as évek elején a telep megépítése a Garadna völgyében, ahol a Margit-forrás állandó hőmérsékletű, oxigéndús vize az ikrakeltetésre, tavak táplálására a legmegfelelőbb volt.

A Garadna-völgy természeti kincsei közül feltétlenül látogassuk meg a patakot tápláló Margit-forrást és a belőle táplálkozó Hámori-tavat is. Ez utóbbi keletkezése részben az embernek köszönhető – közelebbről Fazola Henriknek, aki a környéken működő vashámorok és kohók működtetéséhez szükséges vizet a Garadna- és Szinva-patakok összefolyásánál épített duzzasztógáttal biztosította. E gát mögött jött létre a mai tó, mely a legszebb és legkedveltebb turistalátványosságok és csónakázó-helyek egyikévé vált hazánkban.

A Cuha-völgy a Bakonyban

A Bakony rengetegében bujkálva a legendás hírű és rettegett betyár, Savanyú Jóska különösen megkedvelhette a Cuha-patak völgyét, mert számos olyan haramiatanyát és búvóhelyet alakított itt ki, amely nevében még ma is őrzi emlékét. Ilyen például a Betyárpamlag-barlang, vagy a Cuha-patak legszebb szurdokaként számon tartott, az Ördögrét bejáratánál megbúvó sziklaüreg, a Zsivány-barlang is. A Bakonyszentlászló közelében található haramia-rejtekek azonban messze nem az egyetlen látványosságai a Bakony legszebb völgyének.

A csertölgyes, patakokkal szabdalt vadon ősidők óta ember lakta vidék volt (a bakonyszentlászlói vasútállomás épülete alatt található római-kori villamaradványok például ékes bizonyítékai ennek, akárcsak a Késelő- és Zörög hegyen található avar-kori földvárromok), és szép turistaidőben ma is nagy itt a nyüzsgés. Ugyanis a kirándulók kedvelt célpontja ez valóban páratlan szépségű és adottságú völgy: az itt található millenniumi kisvasút (amely egy műemléki védettségi völgyhídon és bájos alagutacskákon keresztül kanyarog az erdőben) a családosoknak kínál ideális hétvégi programot, az a 70 mászóút és 500 méter közepesen nehéz és nehéz vasalt út pedig, amely a szurdok szikláin épült ki 2015-ben a sportosabb kikapcsolódást kedvelőket vonzza. (A hozzáértők szerint egyébként a kezdők számára az ország egyik legjobb mászóhelye a Cuha-völgye.)

Mivel a völgy igen közel esik Győrhöz és Pápához, egész napos, sőt akár hosszú hétvégés, komplex családi programot is tervezhetünk ide. A 13 kilométeres gyalogtúrára a vonatozással együtt mintegy 5-6 órást számolhatunk, vagyis ha kora délelőtt nekivágunk, a délutáni uzsonnát már Győrben költhetjük el.

 

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top