Utazás

Fellélegezhetnek az Olaszországba készülők

Elhalasztották a velencei belépődíj bevezetését.

A velencei városvezetés hétfőn elhalasztotta a korábban bejelentett idegenforgalmi belépődíj bevezetését. A városvezetők arra hivatkoztak, hogy alaposabban meg kell vizsgálni a belépődíj beszedésének technikai feltételeit.

Az eredeti tervek szerint a Velencébe érkező turisták év végéig fejenként három eurót (970 forintot) fizetnének a belépésért a városba. A belépőt májustól akarták bevezetni, ez azonban nem valósult meg.

A jövő évtől a látogatás időpontjától függően különböző díjakat vetnének ki: főszezonban vagy kiemelkedően forgalmas napokon hat, nyolc vagy tíz eurós (2000, 2500 vagy 3300 forintos) belépőt szednének a turistáktól. Mindez azonban továbbra is csak terv.

A belépővel azt akarja elérni a városvezetés, hogy szabályozni lehessen a Velencét elárasztó turistainváziót. Csúcsidőben naponta akár 130 ezer turista érkezik a városba. A nagy tömeg egyre növekvő aggodalommal tölti el a helyi lakosokat.

Számítások szerint a világörökség részét képző Velence a napidíj bevételéből évi 30 millió eurót akar fordítani történelmi kincseinek fenntartására, az összeg másik részét a turisták utáni hulladékelszállításra szánja.

A napidíj a Velencébe látogató úgynevezett egynapos turistákat sújtja, akik reggel érkeznek, este távoznak, és alig fogyasztanak: ők a látogatók 70 százalékát adják, de az idegenforgalmi bevételhez csak 30 százalékban járulnak hozzá.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top