Utazás
Szponzorált tartalom

Így tartsd rendben a gyomrod, ha utazol – négy tipp hosszú utakra puffadás, bélgázok, émelygés, gyomorfájás ellen

Állandó gyomorproblémákkal küzdesz? Előre félsz, hogy fogod bírni az utazást a nyaralás alatt? Stresszelés helyett, fogadd meg a következő tippeket!

A gyomorpanaszok, mint puffadás, émelygés, gyomorfájás és gyomorégés, sokak mindennapjait megkeserítik. Persze, állhat a probléma hátterében ételallergia vagy más egészségügyi gond, de a legtöbbször mégis a rendszertelen és nem megfelelő étkezés a kiváltó ok. Tegye fel a kezét, aki még nem ette túl magát egy-egy családi összejövetel, nyári grillpartik, nagy utazásokkal egybekötött nyaralás alatt?! Öreg hiba, ami gyomorfájást, savtúltengést és akár gyomorrontást is előidézhet. A probléma viszont ott válik egészen kellemetlenné, ha egy hosszú, kimerítő utazás alkalmával jelentkeznek a tünetek.

Hogy előzd meg? Milyen praktikák vannak?

1. Mindig legyen nálad túlélőcsomag

Émelygést, hányingert, hányást, puffadást kiválthat maga a gépjármű is, amivel utazunk, például a hirtelen irányváltások, a lassítás, a fékezés, az erős illatok, illetve repülőgépen a le- és felszállás.

Tipp: Hosszabb utak során, ha a jármű mozgása nem változik intenzíven, az érintett fokozatosan hozzászokhat a körülményekhez, és a rosszullét elmúlhat.

Ha tudjuk magunkról, hogy hasfájósak vagyunk, hamar érzünk émelygést, akkor célszerű megelőzni a bajt. Készülj fel! Már az utazás megkezdése előtt használj a rosszullét megelőzésére szolgáló készítményt, és az utazás alatt is tartsd magadnál a tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszert. Ezzel megelőzhetőek a legkellemetlenebb tüneteket, például az émelygés és a hányás.

2. Figyelj az étkezésedre, mielőtt útnak indulsz

Az utazás előtti, illetve alatti étkezésre mindenképp érdemes figyelned. Közvetlenül utazás előtt már ne egyél, az utolsó étkezés pedig ne tartalmazzon nehéz ételeket. Utazás közben is kerüld a megterhelő falatokat, és semmiképp se fogyassz alkoholt!

Lehetőség szerint autóban az első ülésre, buszon a jármű elejébe ülj, tengeri utazásnál a hajó közepére, repülés esetén pedig a szárnyak fölé foglalj helyet. Segít, ha repülésnél le- és felszálláskor szemedet csukva tartod, illetve, ha félig, vagy teljesen fekvő helyzetben vészeled át az utat.

Tudtad? A nők különösen veszélyeztetettek, mivel bizonyos emésztőszervi megbetegedések náluk akár hatszor gyakrabban is előfordulhatnak mint a férfiaknál.

3. A víz, amit sose felejts!  

A hosszú utazások sajnos székrekedéshez, puffadáshoz és fokozott bélgáz képződéshez vezethetnek. Ennek oka, hogy utazás alatt csökken az aktivitási szint, és az is előfordulhat, hogy nem figyelsz a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre sem. Fontos, hogy utazások előtt, alatt és után is figyelj a megfelelő napi folyadékbevitelre, ami 2-2,5 liter!

Tudtad? Hosszabb repülőutak alatt is könnyedén előfordulhat puffadás: magassági meteorizmusnak nevezzük azt az állapotot, amikor a gyomor és bél gázai nagyobb mennyiségben felhalmozódnak a gyomor-, bélrendszeri traktusban, ezáltal hasi puffadást, feszítő fájdalmat okoznak. 

haspuffadas utazas

Fotó: iStock

4. A puffadás és bélgázok fő ellenségeit kerüld el!

A túlzott bélgáztermelődés egyik alapvető oka, ha több levegőt nyelsz a normálisnál. Ez előfordulhat gyakori rágógumizástól, dohányzáskor, valamint kapkodó étkezéskor. Ha túl sok gáz keletkezik a gyomorban és a belekben, légbuborék formájában kellemetlen, feszítő érzetet kelt. A felfúvódás szemmel is látható, hiszen megfeszül, megnő a has. Hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, a fent említett étkezési szabályokon túl, a hosszú utazás alatt lehetőleg ne rágózz, ne igyál szénsavas üdítőt, ha mégis úgy döntesz, eszel, akkor alaposan rágd meg az ételt, és ne dohányozz!

Aranyszabály

  • a puffasztó ételeket kerüld! Például: a babféléket, a káposztát, a borsót és alapvetően a hüvelyeseket.
  • a savanyúságok, savanyú ételek, valamint az erős, csípős, fűszeres és zsíros ételek nemcsak puffasztanak, de komoly gyomorégést is okozhatnak. Mindenképp mellőzd, főleg ha utazás előtt állsz, hiszen ezek fogyasztása után problémák jelentkezhetnek.

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top