Utazás
Szponzorált tartalom

Szelek szárnyán érkezik a hír – ezt árulják el az egészségedről a bélgázok

A gázképződés minden embernél teljesen természetes dolog, a normál emésztés velejárója. A jellemzői azonban egyénenként eltérőek lehetnek, ráadásul sokat elárul az egészségünkről.

A szellentés elengedhetetlen része az emésztésnek, bizonyos ételek emésztésekor pedig több gáz képződik. Ilyenek például a hüvelyesek, a tejtermékek, a hagymafélék, a retek, az articsóka, az élesztővel készült péksütemények, a karfiol vagy a brokkoli. Az alkohol és a szénsavas üdítőitalok, a szójatermékek és a mesterséges édesítőszerrel ízesített ételek, italok is a bélgázok fokozott termelődését okozhatják.

Viszont ételérzékenységre, emésztési zavarokra, krónikus gyulladásos bélbetegségre vagy akár fertőzésre is utalhat, ha a szellentés nagyon gyakori, nagy mennyiségű vagy egyszerűen kontrollálhatatlan.

Ha fokozott gázképződést tapasztalunk annak ellenére is, hogy a „gázosító” ételeket száműzzük az étrendünkből, vagy ha a bélgázok mellé hasfájás, hasmenés, székrekedés, hasi göcsök is társulnak, mindenképpen helyes felkeresni az orvosunkat. A bélgázok ugyanis olyan súlyos betegségek kísérő tünetei is lehetnek, mint a lisztérzékenység, tejfehérje-, glutén-, laktózérzékenység vagy a IBS (irritábilis bél szindróma). A pajzsmirigy alulműködése során is lassul az anyagcsere, gyakran alakul ki székrekedés, puffadás.

Tipp: Vezessünk étkezési naplót, ami segít rámutatni arra, hogy melyik étel fúj fel minket, melyik okoz túlzott gázképződést az esetünkben.

puffadas

Fotó: iStock

Mit jelez még a bélgáz?

1. Egészséges bélrendszerre utal

Az ételek emésztése közben gázok képződnek, ez az egyetlen módja annak, hogy a bélben a mikrobák tápanyaghoz jussanak. A rostokban gazdag élelmiszerek, mint például a bab, a lencse, a brokkoli, a káposzta és a kelkáposzta elősegítik a gázképződést, ezáltal javítják az emésztési funkciókat.

Tudtad? A haspuffadás a cukorbetegek körében is gyakori tünet.

2. Elősegíti a kiegyensúlyozott étrendet

A gázképződés jelezheti, hogy éppen milyen típusú ételre van a gyomornak szüksége, de azt is, hogy mely élelmiszerekből lenne érdemes kevesebbet fogyasztani. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, nem képződik elég gáz.

3. Egészségügyi jelzésként is szolgálhatnak

Az egészségtelen szellentés jellemzői: extrém szagú, fájdalmas és egyre gyakoribb gázképződés. Ezek a tünetek segítenek az esetleges ételallergia vagy vastagbélrák diagnosztizálásában.

Fontos! Tanulmányok alátámasztják, hogy egyáltalán nem szabad visszatartani a bélgázokat, mert az akár a vastagbél kiöblösödéséhez és az érintett bélszakaszok gyulladásához is vezethet!

Summa summarum: ha a szellentések sűrűbbek lesznek az átlagosnál, kellemetlenebb a szag a megszokottnál, nem szűnik meg, esetleg fájdalommal jár, akkor mindenképpen tanácsos felkeresni az orvosunkat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top