Utazás
Szponzorált tartalom

7 módszer, amivel enyhítheted a puffadást és a szélgörcsöket

Egyszerű, a mindennapokba könnyen beilleszthető praktikák, amikkel enyhítheted a szorító, sokszor fájdalommal járó puffadást és a kellemetlen pillanatokat.

Tartós puffadást okoz, ha a belekben nincs elegendő enzim az egyes ételekben található szénhidrátok elbontásához. A táplálék így a vastagbélbe kerül, ahol az emésztése baktériumos bomlással megy végbe, fokozott gázképződéssel. Mit tehetsz a szélgörcsök és a puffadás ellen?

puffadas, haspuffadas

Fotó: iStock

Egyszerre 7 praktikát is mutatunk!

Teázz!

A kínzó tünetek enyhítésére alkalmasak az emésztéssegítő teák, egy probiotikumkúra vagy a szimetikontartalmú készítmények.  A kamillatea nem csak az emésztést javítja, de megnyugtatja a bélrendszert, ezért sokféle probléma esetén alkalmazhatod. Ugyancsak segíteni fog a borsmenta tea, de ha nem szereted az ízét, kapszula formájában is szedheted.

Gondold meg, mit eszel!

A puffadás megelőzhető, ha lassan és kis adagokat eszel és ha odafigyelsz arra is, mit eszel. A kelkáposzta, a brokkoli, a kelbimbó rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak és magas a rosttartalmuk, szükség van rájuk, hogy az emésztőrendszer erős legyen. Ugyanakkor, ezek a zöldségek egy olyan cukrot is tartalmaznak, amit csak a gyomorban lévő baktériumok tudnak megemészteni, ezáltal gázosítanak. Ha épp szélgörcsökkel vagy puffadással kínlódsz, ezeket a zöldségeket egy kis időre mellőzd! 

Fokhagyma

A fokhagyma egy természetes szer gázképződés és felfúvódás ellen. Serkenti az emésztést, és hatékony a baktériumok, paraziták ellen is.

Tudtad? A magas sótartalmú ételek fokozzák a vízvisszatartást, amitől úgy érezheted, hogy egy nagy lufi van a hasadban. Szóval, ha emésztőrendszeri problémáid vannak, akkor viszlát, só!

Jógázz!

A legtöbben evés után meg sem tudnak mozdulni, pedig nem árt(ana) felállni a kanapéról! Ha úgy érzed, puffadsz, akkor gyógyszer helyett mozogj egy picit. 15 perc jóga éppen olyan hasznos, mint egy tabletta, ráadásul egészséges is. Sokféle póz van, ami jót tesz az emésztésnek, és csökkenti azt a stresszt, amit a puffadás okoz.

Víz, víz és víz!

A víz gyakorlatilag mindenre gyógyír, ezért fontos, hogy naponta legalább 8 pohár vagy 2-2,5 liter vizet igyál, ebbe a folyadékmennyiségbe pedig ne számítsd bele a cukros üdítőket és mondjuk a kávét!

Használj fűszereket!

Borsmenta, édeskömény, kömény, ánizs, kurkuma mind olyan fűszerek, amelyek serkentik az emésztést és segítenek megakadályozni a puffadást.

Kukába a cukorral

A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüld el őket, ha puffadást vagy szélgörcsöt okoznak, inkább válaszd helyette a stevia- és aszpartámtartalmú készítményeket.

Tudtad? A petrezselymet is bevetheted a gázképződés ellen. Csempészd be a friss vagy szárított petrezselyemzöldet a salátákba, levesekbe, főzelékekbe!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top