Utazás
Szponzorált tartalom

Miért pont mi? A nőket ezért bántják gyakrabban a kellemetlen bélgázok és a puffadás

A puffadás a nőket és a férfiakat egyaránt érinti, sőt, a nők még hajlamosabbak is rá. Mi ennek az oka? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád!

A haspuffadás emésztési zavarból fakadó probléma, aminek hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll. A tünet általában bizonyos ételek fogyasztását követően, esetleg stressz hatására jelentkezik, amit hasfájás, kellemetlen feszítő érzés, illetve erős teltség érzés is kísérheti.

De miért hajlamosabbak rá a nők?

A haspuffadás, szélgörcsök nemcsak az életmódbeli rossz szokások váltják ki, a nőknél gyakran a hormonális változások is közrejátszanak, így például terhesség és menstruáció esetén is gyakori panasz, de nézzük sorban:

Terhesség

A várandósság során számtalan hormonális változás meg végbe a szervezetben, melyek mind a magzat fejlődést támogatják. Ekkor az ösztrogén és a progeszteronszint is megemelkedik, melynek hatására lassul a bélműködés, hogy a baba megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson hozzá, ez viszont székrekedéssel, puffadással járhat. A terhesség alatti puffadás, bélgázképződés ellen nem lehet sokat tenni, de tompítható sok vízivással, kis ételadagokkal, lassú evéssel.

PMS (premenstruációs szindróma)

A PMS, azaz a menstruációt megelőző nehéz napok nemcsak ingerültséget és falásrohamokat okozhatnak, hanem puffadást, szélgöcsöket is, amelynek oka a hormonszint-ingadozás. A magas ösztrogénszint kihat a vesére is, fokozza a víz-visszatartást, amelynek eredménye akár 2-3 kg súlygyarapodás is előfordulhat!

puffadas, hasfajas

Fotó: iStock

Menstruáció

A havi menstruációs ciklus is gyakran okoz haspuffadást. Különösen a menopauza előtt álló nőknél figyelhető meg, hogy a szervezet visszatartja a vizet, ami miatt megduzzad a has, de a melleken, lábakon és kezeken is tapasztalható hasonló változás.

Fogamzásgátló gyógyszerek

A fogamzásgátló gyógyszerek használata is okozhat puffadást és fokozott bélgáz képződést, ha éppen elkezdjük vagy abbahagyjuk a fogamzásgátló szedését, illetve egy másik készítményre váltunk.

Fontos! A puffadás jelezheti azt is, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Ha gyakran fordul elő, jelezhet petefészekcisztát, petefészek-daganatot vagy méhfibrómát. Különösen az 50 év körüli vagy ennél idősebb nőknek kell fokozottan odafigyelni ezekre a jelekre.

Változókor

A klimax a terhességhez hasonlóan óriási hormonális változásokkal jár, ami az emésztőrendszeri tünetekben is megnyilvánul. Ekkor először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje csökken és amíg jelentősebb progeszteronhiány áll fenn, addig gyakori panasz lehet a bélmozgások lassulása miatt a puffadás.

Ösztrogéndominancia

Az ösztrogéndominancia nemcsak klimax idején fordulhat elő, hanem lényegében bármely életkorban. Gyakran nem is kerül diagnosztizálásra, pedig nem csak kellemetlen tüneteket okozhat (puffadás, elhízás, hajhullás, migrén, meddőség, libidó hiánya), de kóros állapotokat, betegségeket is (PCOS, mióma). Kezelésében sokat segíthet a progeszteronpótlás.

Tehát alapvetően a női nemi hormonok felelősek azért, hogy a gyengébbik nemnél gyakrabban jelentkezik a haspuffadás és a vele járó kellemetlen tünetek. Jó hír, hogy némi odafigyeléssel, apró életmódbeli változtatással segíthetünk magunkon!

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top