Utazás
Szponzorált tartalom

Ezért puffadsz gyakrabban, mikor babát vársz – az igazság a gázokról és terhességről

A puffadás és az abból adódó kínos helyzetek sok kismamának okoz problémát. Mi történik valójában? Itt a válasz!

A babavárás örömét sajnos megzavarhatja egy-két terhességgel járó kellemetlen tünet. Az egyik ilyen a terhességi puffadás, felfúvódás, ami főként az első trimeszterre jellemző.

Tudtad? Bizonyos százalékban a terhességi haspuffadás végigkísérheti a kismamákat a szülésig, főleg, ha székrekedéssel is párosul.

Mi áll a terhesség alatti puffadás hátterében?

A terhesség alatti haspuffadás okozója általában a progeszteron növekvő szintje. Ez a nemi hormon a várandósság kialakulásához és megtartásához elengedhetetlen, ám magas szintjének vannak utórengései.

A progeszteron felel ugyanis a bélrendszer sima izomzatának működéséért is és fokozott termelésekor az étel lassabban halad keresztül az emésztőrendszeren és a baktériumoknak több idejük marad a bontásra – emiatt a gázképződés megnövekszik. Ugyanezen okokból a kismamáknál gyakori a székrekedés és egyéb székelési gondok előfordulása.

puffadas, terhesseg

Fotó: iStock

A terhesség alatti haspuffadás további okai

  • A méh növekedésével a szervek átrendeződnek, ami kihat az emésztőrendszerre, köztük a belekre is.
  • Folyadékhiány, amit fontos pótolni, hogy a széklet megfelelően laza legyen.
  • A mozgásszegény életmód velejárója is lehet a rossz bélműködés, ami a megváltozott állapot miatt a legtöbb kismamára jellemző.
  • Szorongás, stressz, amit tudatosan kerüljük, illetve azokat a körülményeket és embereket, akik nincsenek ránk jó hatással.

Tudtad? A puffadásos tünetek megelőzhetők, ha elegendő időt adunk a főétkezésekre. A Charleston’s Medical University kutatói által készített felmérés szerint, aki legalább fél órát szán a vacsora elfogyasztására, 32 százalékkal csökkenti az étkezések után jelentkező puffadás, gyomorégés előfordulásának esélyét.

Mit tehetünk?

  • Ügyeljünk a rostokban dús táplálkozásra Fontos, hogy lassan növeljük a bevitt rostok mennyiségét a szervezetünkbe,  különben gázképződéshez vezethet.
  • Csökkentsük a szénhidrát bevitel, ugyanis a gázképződés a vastagbelekben, a szénhidrátok bontásának mellékterméke.
  • Kerülni kell a puffasztó ételeket, például a káposztát és a hüvelyeseket.
  • Kis adagokat együnk, ötször, hatszor egy nap. Ez kevésbé megterhelő a gyomornak, bélrendszernek, kevesebb levegőt nyelünk, illetve a savasodás is csökkenthetjük így, ami gyomorégéshez vezethet.
  • Rágógumi is okozhat felfúvódást, inkább ne rágózzunk!
  • Mozogjunk! A testmozgás felgyorsíthatja az emésztést és enyhíti a székrekedést. A kismama tornákat, jógaórákat érdemes kipróbálni!
  • Viseljünk kényelmes ruhákat: a derékig szoros ruhák nyomást gyakorolnak a hasra, ami növelheti a gáz felhalmozódását.

Tudtad? A nehéz ételek fogyasztását követően jelentkező telítettségérzet csökkenthető, ha étkezés előtt egy teáskanál almaecetet fél pohár vízben elkeverve kortyolgatunk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top