Utazás

A sztratoszféra határáról készítettek elképesztő felvételeket a Balatonról

A Bakonyi Csillagászati Egyesület magaslégköri ballonja több mint 26 kilométeres magasságból videózta le a magyar tengert.
balaton, vitorlás, távcső

Fantasztikus felvételeket készített a Bakonyi Csillagászati Egyesület magaslégköri ballonja a Balatonról – tudósít az RTL Klub.

A házilag készített, héliummal töltött ballon nyomás- és hőmérőt, giroszkópot és három kamerát vitt magával a sztratoszféra határára, de a tudományos eszközök mellett jutott hely az amatőr csillagászok több féltve őrzött relikviáinak is.

A ballont Ajkáról engedték fel, a misszió célja az volt, hogy a Balatonról készült pompás felvételek mellett légköri adatokat is gyűjtsenek. Az Űrbatyunak keresztelt ballon a csökkenő légnyomás miatt folyamatosan tágult, amíg ki nem durrant. Végül a Balatonba zuhant, a Tihanyi-félszigetnél találta meg egy vitorláson utazó család. A kísérlettel a Holdra szállás ötvenéves évfordulóját ünnepelték a csillagászok.

Kiemelt képünk illusztráció (Fotó: MTI / Varga György)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top