Utazás
Szponzorált tartalom

Arcus Temporum XV – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál (x)

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál az elmúlt tizenöt év alatt a pannonhalmi monostor és a szerzetesközösség életének, egyben hazánk kulturális arculatának meghatározó részévé vált. A fesztivál tizenötödik évfordulójára mégsem tervezünk sem történeti visszatekintést, sem bombasztikus bejelentést a jövővel kapcsolatban. Az Arcus arra vállalkozik az idén, hogy zenei, irodalmi, képzőművészeti és spirituális szólamaival – a 2019-es kulturális évad mottóját követve – a csendet kerülgeti, közelíti, hol hangosabban vagy halkabban, hol zenével vagy szótlanul.

A spiritualitás mellett az Arcus Temporum fesztivál sajátosságát a különleges zenei program adja. Játszanak fiatal hazai tehetségek – Homoki Gábor, Ránki Fülöp, Zemlényi Eszter –, fellép a Ligeti Ensemble, a Keller Quartet, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Vashegyi György, Keller András és Rácz Zoltán. A művészeti vezetők John Cage, Johann Sebastian Bach, Dmitrij Sosztakovics, Claude Vivier, Olivier Messiaen, Arvo Pärt, Toru Takemitsu, Jehan Alain és Mieczysław Weinberg műveit helyezték egymás mellé. A tíz év után Pannonhalmára díszvendégként visszatérő Gidon Kremer és a Kremerata Baltica Weinberg születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg két rendkívül különlegesnek ígérkező koncertjén.

Megnézem
Összes kép (5)

A fesztivál házigazdája, Gálffi László izgalmas színháztörténeti momentumra vállalkozik, amikor 30 év után újra, csak az Arcus közönségének előadja Rimbaud-tól az Egy évad a pokolban című darabot. Mindezt az 1000 éves bencés monostor falai között. A csend költészeten belüli szerepéről Takács Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordítóval elmélkedünk.

A háromnapos fesztivál ideje alatt különleges tárlatvezetések keretében megtekinthető a Csend című kortárs művészeti kiállítás, a Lucien Hervé – az építészet csendje címet viselő fotókiállítás, valamint a Trafó „Nem bízom a szavakban” alkotópályázatára érkezett művek tárlata, az Arborétumban Kerezsi Nemere és Nagy Csilla installációja.

Az Arcus Temporum XV – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál első pillantásra lehetetlenre vállalkozik: meghívni egy pillanatnyi csendre a művészet és az élet forgatagában a Főapátság különleges tereibe.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top