Utazás

Fertőzés miatt eltűnhet egy teljes fafaj Magyarországról

A lébényi erdőben országos probléma mutatkozik meg.

Országszerte pusztulnak a kőriserdők, egy gombás fertőzés miatt pár éven belül teljesen eltűnhet a kőrisfa Magyarországról.

A betegség miatt a lébényi erdőben több száz fa dőlt ki, többmázsás fák fordultak ki gyökerestül, ezzel pedig életveszélyessé vált az erdő. Tavasszal például a hóvirágokkal borított tanösvényre dőltek rá a fák – írja Kovács Gábor, Lébény polgármestere a közleményében, amelyet az Index idézett.

A problémát folyamatosan jelzik a helyiek az önkormányzatnak, de a városnak nincs jogosultsága az erdőgazdálkodáshoz. A gombás betegségre 8-10 éve figyeltek fel, a fertőzés azóta folyamatosan terjed.

A problémáról tanulmány is készült, amely szerint a kőris a szilfához hasonlóan akár teljesen kipusztulhat Magyarországon, sőt egész Európában. A polgármester szerint a lébényi erdőben országos probléma mutatkozik meg, ami közbiztonsági és erdőgazdálkodási szempontból is nagyobb figyelmet érdemelne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top