Utazás

Szenzációs felfedezés a Mátrában: nagyon ritka orchideát találtak

Legutóbb kilenc éve bukkant fel a ciklámenlila nőszőfű.

Július elején botanikusoktól kapták az információt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai: Parádsasvár közelében találtak néhány tő ciklámenlila nőszőfüvet. Miután jobban körülnéztek, összesen 40 tövet sikerült feltérképezni – számolt be a honlapján a nemzeti park.

Egy igazán ritka orchideáról van szó, amely európai szinten is ritka faj, mert csupán néhány országban fordul elő. Hazánkban fokozottan védett, és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája is a veszélyeztetett kategóriába sorolja a növényt.

A ciklámenlila nőszőfű egész Európában nagyon ritka (Fotó: BNPI)

A ciklámenlila nőszőfű magyarországi története igen kalandos. Sokáig csak egyetlen hazai előfordulását ismerték a Mátrából, Parád mellett 1865-ből. Ezután 1998-ban és 1999-ben a Mecsekben került elő néhány tő, de ez az állomány mára eltűnt.

Legutóbb 2010-ben, Parádsasváron fedeztek fel egyetlen virágzó tövet, azóta sehol nem látták az egész országban. Ezért is hatalmas szenzáció, hogy új állományra bukkantak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top