Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Utazás

Megbírságolták a világhírű építészt, mert túl csúszós lett a velencei üveghíd

Több mint ötezren kértek kártérítést, mert elcsúsztak a hídon, és megsérültek.

Az olasz számvevőszék 78 ezer euró pénzbírság megfizetésére kötelezte Santiago Calatrava világhírű katalán építészt, mert hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat.

Első fokon még felmentették a spanyol tervezőt, a fellebbviteli eljárás során azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a 2008. szeptember 11-én átadott Alkotmány híd fenntartása a tervezési hibák miatt ró hatalmas költségeket az önkormányzatra.

A helyiek és a turisták által csak Calatrava hídnak nevezett átjáró Tronchetto szigetét köti össze a buszpályaudvarral, a szárazföldről érkezők számára ez az első híd a Canal Grandén.

A Canale Grande fölött épült új híd, a Calatrava Velencében 2008. szeptember 1-jén. A tervezője Santiago Calatrava spanyol építész volt (Fotó: MTI/EPA/Andrea Merola)

Híres üveg lépcsőfokait tavaly februárban kőre, trachitlapokra cserélték, miután több mint 5000 kártérítési igény érkezett az önkormányzathoz a csúszós üvegen elesett és megsérült emberektől. A járólapok cseréje egy hónapig tartott, és 40 ezer euróba került, a hídon főleg esős időben eleső emberek kártérítésére további 60 ezer eurót költött a városvezetés.

Az ítélet szerint a tervezési hiányosságok már 2011-ben megmutatkoztak, amikor öt centiméterrel eltolódtak az üveghíd pillérei. A számvevőszék bírái szerint a tervező súlyos hanyagságot követett el, amikor durván alábecsülte az építés és a fenntartás költségeit, amelyek az általa választott anyagok és megoldások miatt szokatlanul magasak.

Nem tudni ugyanakkor, hogy a számvevőszék miért csak a csekély 78 ezer eurós bírságot szabta ki, amikor az amúgy felmentéssel végződő első fokú eljárásban még 3,9 millió euróra becsülték a gondatlan tervezés okozta kár.

A projekt az eredetileg tervezett 6,7 millió helyett 11 millió euróba (3,5 milliárd forint) került, emiatt kezdettől fogva sok bírálat érte az önkormányzatot.

Hetven év után ez volt az első új híd a lagúnák városában.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top