Utazás
Szponzorált tartalom

Varázslatos és misztikus helyek Egyiptomban, amiket az életben egyszer neked is látnod kell

Tudod, hogy valójában miért olyan különleges Luxor, és miért kutatják évszázadok óta a Gízai piramisokat? Évezredes, különleges helyek, amiket legalább egyszer látnod kell!

Egyiptom gazdag kultúrája, lenyűgöző építészete és misztikus történelme sokunkat a hatalmába kerít. Az ókori, több évezredes birodalom egykori épületei között járva igazi időutazásban lehet részünk.

Gízai piramisok

Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz lenyűgöző gízai piramisai közül a legnagyobbat, Kheopsz – eredeti nevén Hufu – fáraó piramisát övezi a legtöbb rejtély. A valaha emberi kéz által emelt leghatalmasabb építmény több mint 2 millió kőblokkból áll, 53 ezer négyzetméteres, és eredeti pompájában 150 méter magas volt. Ez a piramis az egyetlen az ókori világ 7 csodája közül, ami még mindig eredeti állapotában látható. Már eddig is rengeteg kutatást végeztek a monumentális piramisban, azonban 2 éve, 2017-ben a nagy galéria felett fedezetek egy 4., repülőgép méretű kamrát, amiről úgy gondolják, talán nagyobb, mint maga a piramis terme.

A kutatás eleinte arra engedett következtetni, hogy eddig ismeretlen, fel nem tárt kamrát rejt az építmény felső része, ami azért is különleges, mert csupán 3 olyan piramisról van tudomásunk, ahol a kamrák nem a föld alatt, hanem a felépítményben kaptak helyet. A hőkamerás felvételek azonban nem mutatták ki egyértelműen, hogy mi lehet a falak túloldalán.

Luxor

A Nílus keleti partján elterülő Luxor-múzeum, a nyugati parton pedig Théba, a halottak városa és a Királyok-völgye terül el. A Théba és a romjaiból újjászülető Luxor területén 500 éven keresztül királyok temetkeztek, itt találod Tutanhamon sírját is. Az UNESCO világörökség része monumentális méreteivel és páratlan épületeivel, szobraival olyan atmoszférát teremt, ami egyből a bakancslistánk élére repíti. A thébai nekropolisz a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma, a Királyok völgye, a Királynék völgye, a Memnón-kolosszusok, számtalan templom és sírhely között sétálva lenyűgöző hangulat lengi körbe. Ettől függetlenül a luxori múzeumot is érdemes felkeresni, ahol a 20 évvel ezelőtt, 1989-ben talált 26 szobrot is őrzik.

Az egyik leghíresebb ókori egyiptomi templomot, Luxor templomát III. Amenhotep fáraó kezdte el építeni, Ámon, Mut és Honszu istenségek tiszteletére. A lenyűgöző Napudvart körbe ölelő oszlopsort szemlélve elveszhetünk az évezredes kultúra varázsában, végig sétálhatunk a templomig vezető papirusz oszlopok között, amik már Tutanhamon uralkodása alatt épültek. A templomot még II. Ramszesz is bővítette, de rengeteg fáraó „névjegyét” magán viseli. Végig járhatjuk a karnaki templomig vezető, szfinxekkel övezett utat is, és pont ott lépkedhetünk, ahol anno a legnagyobb uralkodók közlekedtek.

Nílus

Egyiptom léte, virágzása és ezzel együtt lenyűgöző társadalma, valamint kultúrája a Nílus nélkül elképzelhetetlen lett volna. Az ókori civilizáció egyik legjelentőségteljesebb bölcsője sokat köszönhet a világ második leghosszabb folyójának. Az ókori egyiptomiak azonban nem Nílus, hanem Hápi néven emlegették, amit Hápi, a termékenység és a megújulás istene után neveztek el. A ma ismert Nílus elnevezés a görög Neliosz szóból ered, ami folyóvölgyet jelent.

A Nílus nemcsak lehetővé tette a földművelést és az építkezést az egyiptomiak számára, de kereskedelmi útvonalként is szolgált. Kleopátra is előszeretettel hajózott a Níluson, hogy megmutassa magát birodalma népének, és ő is megcsodálhassa országát. A Nílus torkolatát Egyiptom bejáratának is nevezik, ami érthető, hiszen ez a hajózási útvonal kötötte össze a külvilággal a birodalmat. Ha Egyiptomban járunk, a nílusi hajózással örök életre szóló emléket szerezhetünk, és egy kicsit mi is átérezhetjük az évezredek óta, hömpölygő folyam kultúrákat felvirágoztató erejét.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top