Utazás

Hazánk nagyvárosai: 5 érdekesség Békéscsabáról

Például: tudod, hogy mit jelent a város neve?

Ajándékot. Békéscsaba ajándékot jelent

A régészek szerint Csaba legkésőbb a XIII. század első felében jött létre. A település első írásos említése az 1332–1337-es pápai tizedjegyzékben található, neve valószínűleg a török eredetű, magyarul ajándékot jelentő személynévből származik. A régi időkben Csaba mellett nyolc másik település állt azon a helyen, ahol most a város van.

Fotó: Wikipedia/Tobi

Dupla annyi ember a kolbászfesztiválon

A térség legismertebbe „terméke”, a csabai kolbász hungarikum. Minden évben rendeznek kolbászfesztivált a  60.000 lakosú Békéscsabán. A méltán híres rendezvény és a főszereplő gasztronómiai különlegességek évente még egy városnyi, azaz 60-70 ezer embert csábítanak a háromnapos etapra. A  csabai kolbászt több száz éve ugyanúgy, meghatározott módon, szigorúan fekete bors nélkül készítik.  A CsabaPark múzeumában te is megismerheted a kolbásztöltés történetét és hagyományait.

 

Kistemplom és Nagytemplom

Békéscsaba főterének érdekessége, hogy egymástól alig 15 méter távolságra két evangélikus templom áll, a Kistemplom és a Nagytemplom. Az empire (ampír) stílusú, XIX. század elején épült nagytemplom Magyarország és Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, az épület 5000 fő befogadására alkalmas. Még egy érdekesség, hogy istentiszteletre híváskor minden esetben a kistemplom harangjai szólalnak meg.

Fotó: Wikipedia/Fizped

Az Alföld első színháza

A békéscsabai Jókai Színház volt az Alföld első színháza. 1879-ben nyitotta meg a kapuit, a színházterme akkor a Vigadó nevet viselte, és 600 ember befogadására volt alkalmas. Állandó társulata 1954 óta van, előtte vándortársulatok vagy évadra szerződött társulatok léptek itt fel.

Fotó: Wikipedia/Barna Rovács

Mindent Munkácsy Mihályról

Munkácsy Mihály gyermekéveit békéscsabai rokonánál töltötte. 1994-ben emlékházat adtak át, ahol dokumentumok és fénymásolatok vezetnek végig a festő életén. 21 eredeti alkotás is megtekinthető ugyanitt – köztük vázlatok, tanulmányalakok, szalonképek, portrék. A Munkácsy Múzeumé a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye.

(Kiemelt kép: Wikipedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top