Utazás

Hazánk nagyvárosai: 5 érdekesség Szekszárdról

Szekszárd kicsi, de varázslatos város rengeteg érdekességgel. Híres szülöttei, jó bor és összetartás jellemzik.

Kevés lakos

Szekszárd megyei jogú város, Tolna megye és a Szekszárdi járás székhelye.  Tatabánya és Eger után az ország harmadik legkisebb területű, illetve Magyarország legkevesebb lakosú megyeszékhelye. Az első (2016-ban készült) boldogságtérkép alapján egyébként a megyeszékhelyek szerinti nézetben a legboldogabb emberek Tatabánya és Székesfehérvár mellett Szekszárdon élnek.

Béla király nyughelye

Helyi szóbeszédek szerint a Szekszárdi Bencés Apátságban temették el I. Béla királyt, akire az anekdoták szerint rázuhant a trón és heteken keresztül cipelték a katonái Szekszárdig még 1063-ban, csak hogy itt nyugodhasson. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy valóban itt lennének az uralkodó földi maradványai.

Megyeháza-Bencés Apátság maradványai Forrás: Civertan Grafik

Összetartás tűzvész idején

A belvárosi katolikus templom tornya és tetőszerkezete 1925-ben leégett, amikor gyerekek galambokat akartak kifüstölni.  A helyiek úgy járultak hozzá az újjáépítéséhez, hogy képeslapokat készítettek, amik az ép templomot ábrázolták, és ezeket értékesítették – nem is keveset, 80 ezret adtak el belőle.

Belvárosi templom, Béla király tér Fotó: Nyiffi

Híres szülöttei

Itt született Garai János, Háry János alakjának megteremtője és Babits Mihály is, akinek szülőházában megelevenednek a művei. Mészöly Miklós szülővárosa is Szekszárd. A híres, méhecskékkel díszített házban született, ami egykor takarékpénztárként üzemelt. A méhecskék a takarékosság jelképeként kerültek az épületre.

Az egykori takarékpénztár bejárata Fotó: Globetrotter19

Borospincék szükséglakásként

Szekszárd a borvidékéről is híres, a leggyakrabban termesztett szőlő a kékfrankos. A löszdombokba a szekszárdiak borospincéket vájtak, amiket háborús időkben szükséglakásként is használtak, akár 3-4 fős családok is éltek bennük.

Szekszárdi szőlőhegy fotó: Globetrotter19

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top