Utazás

Megnyitott a thai barlang, ahol tavaly 12 gyerek rekedt bent

Újra látogatható a Tham Luang-barlangrendszer, amelyre tavaly nyáron az egész világ figyelt.

Tavaly nyáron az egész világ feszülten figyelte a mentőakciót, mellyel azt a thai gyerekfocicsapatot és edzőjüket szabadították ki, akik az észak-thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerben ragadtak. A helyi hatóságok november elsejével nyitották meg a járatot újra a látogatók előtt.

A tavalyi mentőakció a thai barlangban

Kovács Márton barlangász az M1 aktuális csatornán elmondta egy-egy thaiföldi barlang gyakran vízelvezető-rendszerként is működik, közülük soknak akár száz négyzetkilométernyi gyűjtőterülete van, ahol a monszun okozta hirtelen csapadéknövekedés könnyen vízszintemelkedéshez vezet.

Tavaly a barlangban rekedt gyerekeket a járatok szisztematikus átvizsgálásával keresték a mentőalakulatok, és megtalálásuk után ugyan víz alatt, de azon az úton hozták ki őket, ahol bementek – emlékeztetett, megjegyezve, hogy ez nagyon kockázatos, de a legkisebb rosszként jellemezhető megoldás volt a mentésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top