Utazás

Leesett az első hó: a MÁV már elesett, a közutak torlódnak, a BKV még él

Hétfő hajnalra egy mediterrán ciklon hozta meg a havat az ország jelentős részén. A fővárosban is több centiméteres hó esett, és még bőven várható havazás az országban. – Helyzetet jelentünk az utakról, a jelenlegi és a várható időjárásról.

Nagyjából délig esni fog a hó és a havas eső, erre főként az ország északkeleti régiójában, illetve Budapesten és környékén kell számítani.

Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon döntően eső lesz a jellemző, de a kettő közti átmeneti zónában eső, havas eső, fagyott eső, havazás, néhol ónos eső egyaránt előfordulhat – írja a Kiderül.hu.

Kora délutántól kezdve észak felől gyorsan megszűnik az eső és a hó is, inkább csak délen lehet eső, ami havas esőbe, havazásba vált át. Késő estére mindenütt megszűnik a csapadék. A déli, délkeleti szél északnyugatira fordul, többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik, így a Dunántúli-középhegységben hóátfúvás is lehet.

A legmagasabb hőmérséklet napközben -1 és +4 fok között valószínű. Késő estére általában -3, +3 fok közé csökken a hőmérséklet, de a havas, kevésbé szeles északkeleti tájakon már késő este jóval hidegebb lesz ennél.

Kedden már nem kell se hóra, se esőre számítani, felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. Reggelre viszont már országszerte fagyhat, napközben pedig szeles, hideg időre van kilátás.

A hét első felében még kitart a hideg, téli időjárás, majd péntektől délnyugat felől már enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, a déli országrészben akár 10 fok is lehet.

Akár 20 centi hó is eshet

A legtöbb hó várhatóan a Budai-hegység, Pilis és az Északi-középhegység 400 méter feletti területein hull majd, ott akár 15-20 centiméter is leeshet a hétfő esti órákig. A főváros térségében, a Dunántúl északkeleti részén és az Észak-Alföldön, síkvidéki területeken 5-10 centiméternyi hó valószínű. A Dunántúl északkeleti részén és Pest megyében pedig átmenetileg ónos eső is előfordulhat a hajnali órákban. – Térképek és további részletek a Kiderül.hu-n olvashatók. 

Akadozik a közösségi közlekedés

A havazás miatt fővárosszerte latyakos, csúszós az utak burkolata, a magasabban fekvő területeken és a mellékutcákban jeges útszakaszok is lehetnek. Bizonyos budapesti járatok ebből kifolyólag akadozva vagy pótlással közlekednek. Van, ahol már visszatért a normál menet. A BKK hivatalos Faceboook-oldala szerint a következő változásokra kell számítaniuk a hétfő reggel útnak indulóknak: 

  • A 12-es villamos helyett pótlóbusz jár Rákospalota-Újpest vasútállomás és Rákospalota, Kossuth utca között. – Frissítés: Már teljes vonalon jár a 12-es villamos. 
  • A 219-es autóbusz rövidített útvonalon jár, a Saroglya utca és az Ürömhegyi út/Jutas utca közötti megállóit nem érinti,
  • A 39-es autóbusszal ismét a teljes vonalon utazhatnak az utasok.
  • A 149-es autóbusz ismét közlekedik.

Országos hóhelyzet és közlekedés a közutakon

Az Útinform oldalának információi alapján az ország nyugati és déli részén az eső, havas eső nyomán mindenütt nedves az útburkolat. Az északi, keleti, valamint a középső országrészben a változó intenzitású havazás miatt az útburkolat mindenütt a sónedves, de az intenzív havazással érintett területeken havas, hókásás.

  • Az M0-s autóút déli terelt szakaszán, az M1-es autópálya irányába az erős forgalom miatt, Dunaharaszti és Halásztelek között szakaszosan araszolnak a járművek. Körülbelül 20 perc az időveszteség.
  • A másik oldalon, az M5-ös autópálya felé a 10-es km-nél egy kisteherautó kamionnal karambolozott. A helyszínelést befejezték, 1-2 km-es a torlódás.
  • Az M5-ös autópályán, Budapest felé a 23-as km-nél, az M0-ás autóút csomópontja előtt egy tehergépjármű és egy személyautó ütközött össze. A külső és leállósávot lezárták. Körülbelül 3 km-es a torlódás, 30-35 perces a menetidő-növekedés.

Az időjárás és a reggeli erős forgalom miatt szinte az összes főváros környéki gyorsforgalmi, fő- és mellékúton araszolnak a járművek, többek között:

  • az M2-es autóúton a főváros irányába, Dunakeszi térségében,
  • az M3-as autópályán Bagtól a főváros bevezető szakaszáig,
  • az M5-ös autópályán az M0-s autóúti csomóponttól befelé,
  • a 4-es főúton Monornál,
  • a 10-es főúton az ürömi körforgalomnál,
  • a 11-es főúton Tahitótfalu és Szentendre között,
  • és a 31-es főúton Mendénél.

Nem elérhető a MÁV applikáció

Munkatársunk és a MÁV honlapja szerint is ma reggelre elérhetetlenné vált a MÁV applikáció, a szakemberek dolgoznak a hiba kijavításán. Kollégánktól úgy tudjuk, Vácon meghibásodtak a váltók, komoly késések várhatók. 

A Budapest–Vác–Szob-, a Budapest–Vácrátót–Vác-, a Budapest–Lajosmizse- és Budapest–Cegléd–Debrecen–Záhony-vonalon egész pontosan 30-60, esetenként 60-80 perccel hosszabbodott meg a vonatok menetideje. A Nyugati pályaudvaron a havazás miatt nehézkes a váltóberendezések kezelése, vonattorlódások alakulnak ki a Nyugati előtt – írja szintén a MÁV közleménye, melynek gyakorlati megvalósulását kollégánk is visszaigazolta. 

Munkatársunk képe a Dunakeszi gyártelep megállóból

Tömeg a vonaton Budapest felé Dunakesziről

Máris beindult a várható posztolás és a fotózás az első hóról, mutatunk pár képet:

Budapest, 2019. december 2.
Behavazott személyautók a belvárosi Wesselényi utcában 2019. december 2-án
(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Budapest, 2019. december 2.
Személyautó halad a hóesésben a belvárosi Wesselényi utcában 2019. december 2-án
(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Pócsmegyer, 2019. december 2.
Kerékpáros és személyautók haladnak a hóesésben Pócsmegyeren 2019. december 2-án
(Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top