Utazás
Szponzorált tartalom

Ízletes gyógymódok a pannonhalmi bencések házipatikájából

A bencés szerzetesek híresek a borkészítésről és a gyógynövényeikről, utóbbiakat hatékonyan alkalmazták a betegségek gyógyítása során. Ismerd meg te is a pannonhalmi bencés szerzetesek egészségmegóvó módszereit!

A bencés szerzetesek a középkortól kezdve pontosan ismerték a gyógynövények hatásait, tudták, hogyan hatnak az emberi szervezetre. De tisztában voltak azzal is, hogy a borban nemcsak az igazság rejtőzik: mértékkel fogyasztva jótékonyan hathat az egészségünkre – csak úgy, mint az utóbbi időben élettani szempontból is felfedezett magas kakaó tartalmú csokoládé.

A bencések gyógynövényei

Magyarországi viszonylatban az egyik legismertebb gyógynövénykert a Pannonhalmi Főapátság területén található. A bencések ismerték a gyógynövények erejét, és előszeretettel alkalmazták őket a különböző megbetegedések gyógyítására, valamint a megelőzésére is. A borsmenta görcsoldásra, emésztésjavításra, valamint erős antibakteriális hatása miatt a légúti és a húgyúti fertőzések ellen is hatékonynak bizonyult. Tudták, hogy az idegerősítő és nyugtató citromfű csökkenti a puffadást és az ideges eredetű szívpanaszokat, serkenti a májat, sőt, ajakherpesz és vírusfertőzések ellen is hatásos lehet.

A pannonhalmi levendula idegnyugtató, mérsékli a puffadást, és az ideges szívdobogást, javítja az emésztést, jobban tudunk tőle aludni, továbbá migrén, szédülés és reuma ellen is javallott. A szerzetesek a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő zsályát sebkezelésre, hasmenésre, gyomorhurutra használták, de éjszakai izzadás, valamint légúti betegségek ellen is hatékony. Sőt, fogínygyulladásra, aranyérre, lázcsillapításra, valamint menstruációs és változókori panaszokra is kíméletes gyógyír. 

A rozmaring régóta ismert vérkeringést serkentő hatásáról, jót tesz az agynak, élénkíti a memóriát és az emésztést. Jó migrénes panaszokra, görcsoldó, fájdalomcsökkentő, ízületi panaszok és reuma esetén külsőleg javasolt, borogatásként. A szerzetesek kakukkfüvet is termesztettek, antimikrobiális hatását már akkoriban is sejtették. A rozmaring javítja a vérkeringést, hatékony a légúti megbetegedések esetén , enyhíti a hörgőgyulladást, a menstruációs görcsöket, és orrdugulásra is tökéletes. Az ízletes fűszer megszünteti továbbá a puffadást, étvágyjavító, külsőleg bőrfertőtlenítő és sebgyógyító.

A borsikafüvet, az erdélyiek egyik kedvenc fűszerét fertőtlenítő hatása miatt is szerették a bencések. Érdemes a megfázásos időszakban rendszeresen alkalmazni, de az emésztésünket is felgyorsíthatjuk vele. A szívbetegségek csökkentésére, és egyfajta természetes nyugtatóként is használhatjuk. Az izsóp – amit szintén megtalálhatsz a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében – talán kevésbé ismert, pedig számos jó tulajdonsággal rendelkezik, amellett, hogy húsok és mártások fűszerezésére használják. Köptető hatása miatt a légúti betegségekben szenvedők segítője lehet, enyhíti a hörgőgyulladást és a torokfájást. Ezen túl gyulladáscsökkentő hatású, javítja a vérkeringést, az emésztést, és akinek alacsony a vérnyomása, a segítségével normalizálhatja.

Csokoládé és bor

A pannonhalmi bencések a gyógynövényeken kívül a borkészítéshez is értenek, sőt: magas szinten művelik a borkészítés tudományát. Fontos azonban kiemelni, hogy a bor jótékony hatásait akkor kamatoztathatjuk, ha mértékkel fogyasztjuk. Erre utal Szent Benedek Regulájábana a „hemina” kifejezés, amely az egyes szerzetesek által elfogyasztható bor mennyiségét jelöli. A 13. századig a bort fertőtlenítésre is használták az orvosok, de a 17.-18. században egyfajta gyógyitalként is ismert volt. Ma is folynak kutatások a bor szervezetre gyakorolt hatásáról, a népi orvoslás is régóta alkalmazza: a jó minőségű bor étvágyjavító, vérképző, előnyösen hat az érrendszerre, tágítja az ereket, a szív több oxigénhez jut. A negyedére hígított nedűt pedig emésztési zavarokra és fejfájásra javasolják.

A bencések ugyan nem édesítették a mindennapjaikat csokoládéval, mi azonban jól tesszük, ha a gyógynövények és a bor mellett egy kevés csokoládét is fogyasztunk. Így nemcsak az ízlelőbimbóinkat tehetünk jót, hanem az egészségüket is óvhatjuk, különösen, ha a kakaóvajat gyógynövényekkel tesszük izgalmassá, például levendulával, borsmentával, citromfűvel, zsályával. A csokoládé, pontosabban a kakaó amellett, hogy finom, a szervezetünkre is jótékonyan hat. A kakaóbab olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és jó hatással vannak az agyra. A kakaópor gazdag kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, magnéziumban és cinkben, vagyis bővelkedik az ásványi anyagokban. Ugyan az erjedés és a pörkölés során a kakaóbab veszít a flavonoid tartalmából, de a fekete csokoládéban és a tejcsokoládéban a feldolgozás után is megtalálható.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top