Utazás
Szponzorált tartalom

Kecskemétet alulértékelik, meg is mutatjuk nektek, miért

Annyi látnivaló van, hogy csak bírja az ember szusszal.

Itt született a Bánk bán szerzője, Katona József, itt vándorszínészkedett és tanult Petőfi Sándor. Az egyik legnagyobb magyar zeneszerző, Kodály Zoltán is itt látta meg a napvilágot és itt áll a Cifrapalota. Kitalálnátok ennyiből, hogy melyik városról beszélünk? Persze hogy Kecskemétről.

Az ország mértani központjához legközelebb eső város kedvező fekvése, vagyis az őt körbevevő egykori tanyavilág, Bugac közelsége miatt is sokakat vonz. A város látványos fejlődése a 19. század végi filoxéravész pusztítással indult, amikor is a hegyvidéki szőlőket szinte kiirtotta a kártevő, ugyanakkor a lazább homoktalajon szinte mind megmaradtak. Az 1870-es években a város környékén nagyobb szőlőültetvények alakultak ki, megteremtve a szőlő-gyümölcs gazdaság alapjait.

(Fotó: Youtube)

A világháború idején rengeteg kecskeméti férfi állt szolgálatba, és 1944-ben a várost elfoglalták a szovjet csapatok. Később a város fontos közigazgatási szerepet kapott, 1950-ben Bács-Kiskun megye székhelye lett. Ennyit a legfontosabb történelmi pillanatokról és akkor lássuk, milyen programokat lehet ide szervezni.

Kecskemét, a gyalogos paradicsom

Kecskemét a kevés élhető város egyike, nagyon sokan sétálnak az utcákon, a főtéren, és nem érzik szükségét annak, hogy az agglomerációba meneküljenek. A belvárost például teljesen lezárták az autós forgalom elől. 

A főtér, vagyis a kecskeméti Kossuth tér a helyiek kedvence sok padjával és szökőkutakkal, na, meg a null kilométerkővel. Itt található a szecessziós Városháza, amit Lechner Ödön és Pártos Gyula terveztek, dísztermében pedig Székely Bertalan freskóit lehet megcsodálni.

Itt áll az Urunk mennybemenetele társszékesegyház, vagyis a copf stílusban épült Nagytemplom is, ami a Kiskunság legnagyobb temploma. Mellette elfér a Református templom is, a belváros kimagasló és meghatározó épülete. Különlegessége, hogy az épület jelentős részét futónövényzet borítja.

A Cifrapalota (Fotó: kecskemet.hu)

Ha a Kossuth teret elhagyjuk, mindenképp érdemes a Rákóczi útra is ráfordulnunk, ugyanis itt található a méltán híres Cifrapalota, a szecesszió egyik remeke. Az egykori bérház, kaszinó ma múzeumként és képtárként üzemel, a tetőcserepeit és homlokdíszit a Zsolnay porcelángyárban készítették.

Haladunk tovább és a Katona József térre érünk, ott pedig a Cseke Péter igazgatása alatt álló Katona József Színházat (nem azonos a budapestivel) találjuk, amelynek avatásán Ferenc József és Sissy királyné is rész vettek. Előtte egy Szentháromság szobor áll, amit az 1739-40-es pestisjárványban elhunytak emlékére állítottak.

Ha még ezek után is sétálnánk, márpedig miért is ne, és az idő is szép, érdemes a Vadaskertbe is ellátogatni. Területe ugyan kicsi, de folyamatos építés és bővítés alatt van, és nem mellesleg csak itt él hím mandrill és petymeg Magyarországon.

Ennél is több szórakozási lehetőséget nyújt a Benkó Zoltán Szabadidőközpont. Itt 174 hektárnyi zöldterület és 40 hektárnyi tó várja a látogatókat, amiben lehet horgászni, wakeboardozni, kajak-kenuzni is. Gyerekeknek homokozó, játszótér, felnőtteknek sportpályák és kijelölt és kiépített bográcsozó helyek vannak.

Nem mellesleg itt jegyeznénk meg, hogy a bemutatásra nem szoruló Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósága is Kecskeméten van.

Ha már hideg van, vagy beltéri programra vágynál

De akkor is, ha meleg van, a Kodály Intézetet mindenképp érdemes útba ejteni. A Kéttemplom közben, az utca bal oldalán az egykori Ferences kolostor épületében található az intézet, amelyben a zeneszerző életútját bemutató kiállítás tekinthető meg.

A Tudomány és Művészetek háza a Rákóczi úton található, története pedig elég különös. Ez az épület volt ugyanis az első olyan zsinagóga az országban, amit lebontás helyett belül átépítették és új funkciót adtak az épületnek. Itt őrzik Michelangelo 15 szobrának hiteles gipszmását is.

Ha vonz a fotóművészet, akkora a Katona téri múzeumban megtekintheted minden kor és irányzat fontosabb szerzőinek egy-egy fotóját. Sok felvétel van André Kertésztől, Moholy-Nagy Lászlótól, Kepes Györgytől, Robert Capától és Munkácsi Mártontól is. De nemcsak képek, hanem gépek, negatívok és más, a képelőállításhoz szükséges tárgyat is meg lehet nézni.

Szállás? Étteremválasztás? Segítünk!

Luxuskategóriában egyértelműen a legnépszerűbb a Four Points by Sheraton Kecskemét, ami a városközponttól 15 perces sétára van és teljes wellnessközpontban lehet élvezkedni.

A karibi terasz a tippjeink közt szereplő Kecskeméti Fürdőben (Fotó: Kecskeméti Fürdő)

Feleennyiért (per éjszaka) szállhatunk meg a Central Hotelben, közel a központhoz. Háziállatot is lehet vinni, parkolási lehetőség is van. Sokan ajánlják a Fábián Panziót, ami ugyan egy kicsit kijjebb esik, de barátságos, zöldövezeti és otthonos hangulatot nyújt.

Ha egy jót szeretnénk enni, közkedvelt opció a Kecskeméti Csárda, ami európai szintű elismerést is kapott. Isteni, magyaros ételek, ehhez méltón nagy adagok és a híres, eredetvédett kecskeméti (kajszi)barackpálinka is állítólag kitűnő.

A másik díjnyertes étterem a Fekete Gólya, ahol a magyar konyha és fatálak mellett nemzetközi fogások is választhatók. Nagy előnye, hogy a vegákra is kiemelten figyelnek, ők is garantáltan jóllakhatnak.

3 +1 egyedi program Kecskeméten

Csiperó Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó – kétévente rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb gyerek és ifitalálkozóját, amire a világ különböző országaiból érkeznek népzenei, valamint tánczenei előadók, akik bemutatják kultúrájukat. Az esemény arra is jó, hogy a kicsik megismerjék egymás kultúráját, a rendezvényt több fórumon is dicsérik. Legközelebb 2020.06.28. – 07.04 között lesz.

Kecskeméti Fürdő – éjszakai fürdőzés, szaunaprogramok, 2800 négyzetméter fedett vízfelülettel, amiben gyógyfürdő és versenyuszoda is van. Hullámmedence, kalandmedence, sodrófolyosó, jakuzzi, csúszdák, gyermek pancsolók, ugrószikla, és karibi terasz is van, na meg étterem. A termálban minősített gyógyvíz van, melynek elnevezése Hírös Gyógyvíz. Alkalmas többek között kopásos jellegű ízületi és gerincbetegségek kezelésére, izomfájdalmak, idült ideggyulladások enyhítésére, balesetek, sérülések, ortopédiai műtétek utókezelése.

Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – egyik nagy kedvencünk. A kétnapos légi bemutató a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisán egy igazi családi program. Sajnos 2013-óta szünetelt, de most úgy néz ki, hogy 2020-ban újra megrendezik. Reméljük, valóban így lesz.

KAFF – Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjét 1985 óta Kecskeméten tartják. Az ingyenesen látogatható programokat kezdetben minden harmadik évben, most már kétévente rendezik meg. Sajnos, mivel 2019-ben már volt,e zárt így legközelebb 2021-ben. A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legfrissebb hazai rövidfilmeket, az Európai Animációs Játékfilm és Tv-Film Fesztiválon pedig az európai egész estés filmeket nézhetjük végig.

(Kiemelt kép: Youtube)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top