Utazás

Idén nem épül meg Románia egyetlen jéghotelje

Az enyhe téli időjárás miatt 16 év óta először nem épül meg Románia egyetlen, nagy nemzetközi érdeklődésnek is örvendő jéghotelje – közölték kedden a létesítmény működtetői.

Alexandru Unchesel vállalkozó az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 2 ezer méter fölötti magasságon minden évben megépített szállodához nincs meg a szükséges nyersanyag, mivel a Fogarasi-havasokban található Balea-tó jege túlságosan vékony.

A hatalmas jégtömbökből készülő szállodát általában decemberben szokták megépíteni úgy, hogy nagy jégtömböket vágnak ki a Balea-tóból. Az idei télen azonban az időjárás túl enyhe volt, decemberben sem fagyott be eléggé a tó, így nem építhető fel a különleges létesítmény, amely minden évben számos turistát vonzott, köztük amerikaiakat és ázsiaiakat.

jéghotel románia

A jéghotel egyik szobája tavaly (Fotó: Facebook/
Hotel Of Ice Romania)

Január első napjai meghozták ugyan a lehűlést, jelenleg mínusz 17 Celsius-fok van a Balea-tónál, a hóréteg vastagsága eléri a 166 centimétert, de a vállalkozó szerint ha csak most kezdenék el építeni a szállodát, már nem lenne jövedelmező. Az elmúlt 16 évben a szálloda rendszerint decemberben épült fel, és szinte húsvétig működött, a legnagyobb forgalma a téli ünnepek idején volt.

A turisták már tél előtt foglaltak szobákat, de most csak abban reménykedhetnek, hogy 2020 végén az időjárás téliesebb lesz, és akkor kipróbálhatják a jégtemplomot és iglukat is magában foglaló létesítményt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top