Utazás

Van egy másik magyar falu is, ahol egész télen havasak az utcák

Nemcsak a Veszprém megyei Olaszfaluban, hanem a zempléni Széphalomban is állandó a téli hangulat.

Az időjárástól függetlenül Széphalmot egész télen hó borítja, akkor is, ha az egész országban semmi sem esik. Ha a hőmérséklet megközelíti a fagypontot, Kazinczy Ferenc szülőfalujában elkezd esni a hó, akár napi 24 órában, a szezon végéig, ha úgy alakul.

A különös jelenség hátterében az áll, hogy a közeli hegyre épült a Zempléni Kalandpark, ahol hóágyúzzák a sípályákat – írja a 24.hu.

A 600 fős faluban mindaddig havazik, amíg a gépek működnek. A múlt héten 5-6 centi friss hó esett, de nem ritka az akár 10 centis hótakaró sem. A helyiek ipari hónak nevezik, mert nem természetes hópelyhek, hanem fagyott vízpára hullik, a különbség elég látványos.

Az ott élők szeretik az állandó havazást, bár jár némi bosszúsággal: állandóan havat kell lapátolni, és ha az olvadt hó reggelre megfagy, jégpálya lesz az egész település. Aki viszont havas szórakozásra vágyik, annak tökéletes.

Van egy másik magyarországi falu is, ahol egész évben havasak az utcák. Széphalom példája után könnyen kitalálható, hogy az eplényi sípálya mellett található Olaszfaluról van szó.

(Kiemelt kép: Facebook / Széphalom 3988)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top