Utazás

Rekord: ez az amerikai űrhajós töltötte el eddig a legtöbb időt az űrben a nők között

Christina Koch eddig 328 napot töltött egyhuzamban az űrben.

Leszállt a kazahsztáni sztyeppén csütörtökön a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) visszatérő három asztronauta, köztük Christina Koch, aki az űrbéli missziók időtartamát tekintve csúcstartó lett a nők között.

Dzsezkazgan, 2020. február 6.
Christina Koch amerikai űrhajós, miután földet ért a Szojuz MSz-13-as orosz űrkapszulával az orosz Alekszandr Szkvorcovval és az olasz Luca Parmitanóval együtt a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan térségében 2020. február 6-án. Koch az expedíciói alatt megjavította a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő nők rekordját, összesen 328 napot töltött folyamatosan az űrben.

A orosz űrközpont tájékoztatása szerint az ISS sorban a 61. űrmissziójának tagjait szállító visszatérő egység Zsezkazgan városától 147 kilométerre délkeletre landolt. Az amerikai Christina Kochon kívül visszatért a Földre Alekszandr Szkvorcov orosz és Luca Parmitano olasz űrhajós.

Christina Koch december 28-án döntötte meg az űrbéli missziók időtartamának rekordját, amelyet az ugyancsak amerikai Peggy Whitson állított fel 2017-ben. Whitson egyhuzamban 288 napot töltött az űrben, Koch pedig 328-at. Az ISS fedélzetén három űrhajós maradt, az orosz Oleg Szkripocska, az amerikai Andrew Morgan és az ugyancsak amerikai Jessica Meir.

A következő űrmisszió április 9-én indul az ISS-re a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból két orosz és egy amerikai asztronautával. Egy Szojuz típusú orosz űrhajó szállítja őket az űrbázisra.

(MTI/ dpa/TASZSZ)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top