Utazás
Szponzorált tartalom

Családbarát tavasz Egerben

Eger városa bővelkedik családbarát programokban, így ha olyan helyszínt keresel, ahol a gyermekeid is jól érzik majd magukat, akkor érdemes a Bükkalja felé venned az irányt. Mutatjuk, február végétől húsvétig milyen események várnak ott titeket!

Gyerkőccel kirándulni nem a legkönnyebb feladat, hiszen ami neked tetszik, az őt nem biztos, hogy lázba hozza. A legjobb, ha eleve olyan úti célt szemelsz ki, ahol kifejezetten gyermekeknek szóló programok és helyszínek is akadnak. Egerben bőséges a kínálat ezekből.

Irány a vár!

Az első számú és kihagyhatatlan program, amire minden gyermek nagy izgalommal készül, természetesen maga a vár. A hősies és kalandos helyszín megmozgatja a kicsik és nagyok képzelőerejét – és valljuk be, a felnőtteket sem hagyja hidegen. Aki csak egyszer is olvasta az Egri csillagokat vagy megnézte a belőle készült remek filmet, alig várja, hogy saját szemével is láthassa e nagyszerű erődítményt. Életre szóló élmény az öles várfalak és büszke bástyák felfedezése, amiken egykor Dobó István és maroknyi serege szembeszállt a törökkel, és nincs az a gyermek, akit ne ragadna magával a vár alatti kazamaták rejtélye és utánozhatatlan hangulata!

Az egri vár mindenkit lenyűgöz korosztálytól függetlenül

A várlátogatás jó néhány órás program, de még a kisgyermekkel érkezőknek sem kell ettől megijedniük, hiszen az elmúlt évben olyan családbarát fejlesztésekre került sor, amik kifejezetten az ő kényelmüket szolgálja. A Vármúzeumban különleges játszóházat alakítottak ki, de ez nem egyszerűen csak egy „gyermekmegőrző”, hanem egy tematikusan kialakított tér, amely illeszkedik az Egri vár egyedi hangulatához, így a gyermekek játék közben, szinte észrevétlenül kezdhetik meg az ismerkedést a történelmi értékekkel. A játszóház emellett természetesen alkalmas különböző gyermekrendezvények és zsúrok megtartására, így ha éppen a gyermek születésnapján érkeztek a városba, azt itt meg is ünnepelhetitek.

Gyerekprogramok a vár tövében

Ahogy a várat, úgy a Gárdonyi-házat is mindenképpen meg kell látogatni, hogy megmutathasd a gyerkőcöknek, hol született Magyarország legnagyobb szeretetnek és sikernek örvendő ifjúsági regénye. Hosszas sétát nem kell tennetek, hiszen a múzeum, ahol az író személyes tárgyai és jegyzetei is láthatók, a vár északi bejáratától alig 50 méterre található.

A vár közvetlen vonzáskörzetében is több napra elegendő gyerekprogram akad. Itt van például az Eszterházy téren a Varázstorony, amelyben érdekes fizikai kísérletekkel akár a Bermuda háromszög titkát is megfejthetik a porontyaid, és ahol elmerülhetnek az égbolt titkaiban, hiszen a toronyban planetárium és csillagászati múzeum is található. A 45 méteres magasságból feltáruló panorámát a teraszról és a Camera Obscura terméből is megcsodálhatjátok. Legalább ilyen izgalmas a Tűzoltó múzeum a Tűzoltó téren, amely ennek a hősies hivatásnak a történelmi értékeit a jelenkor technikai vívmányaival együtt mutatja be. Az állandó kiállítás és a restaurátorműhely mellett játszóház és játszótér is várja a gyermekeket, ahol akár tűzoltóként is kipróbálhatják magukat!

Tavaszi előadások és programok gyermekeknek

A számtalan állandó kiállítás és programhelyszín mellet tavasszal több olyan „alkalmi” esemény is várja a családosokat Egerben, amely kifejezetten a gyermekek kedvét keresi. Az Égig érő tojásfa nevű egész napos program – amelyen népi játékok és kézműves foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat – például húsvét vasárnapján kerül megrendezésre az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében. Hasonlóan szórakoztató, ám kissé más jellegű kikapcsolódásnak ígérkeznek a Harlekin Bábszínház előadásai. A Harlekin megalapítása óta a magyar bábművészet egyik legjelentősebb és legnagyobb hagyománnyal rendelkező műhelye, és nagy gondot fordít rá, hogy a gyermekek számára a kimagasló színvonalú előadásokat hozzon létre, hiszen az első és ezért meghatározó színházi élmények általában a bábszínházban érik a legkisebbeket.

A bábelőadás mindig elbűvöli a gyerekeket. Egerben járva ne hagyjátok ki a remek Harlekin Bábszínhzat!

Váltsátok ki a  „Gyermekútlevelet”

Azt, hogy Eger igazán gyermekbarát város, mi sem bizonyítja jobban a „Gyermekútlevélnél”.  Ez egy olyan színes, rajzolt ábrás matricás füzet, melynek segítségével játékos formában ismerhetik meg Eger fő nevezetességeit a legkisebbek. Minden meglátogatott attrakciót matricával jelölhetnek a gyermekek, az induláskor még üres füzet így a kirándulás végére színes képekkel és élményekkel telik meg. Az útlevélben a kicsiknek leginkább izgalmas helyszínek szerepelnek: a vár, a Dobó tér, a minaret, a Varázstorony, a Termálfürdő és Eger legnagyobb parkja, az Érsekkert.
Ami pedig nagyon fog tetszeni a gyerekeknek, az, hogy jutalom is jár az Útlevél használatáért: a kirándulás végén ugyanis ajándék frissítő várja a kicsiket a Manooka bababarát kávézóban. Csak felmutatjátok az Útlevelet, és már kortyolhatják is a gyerekek friss szörpöt, karnyújtásnyira a Dobó tértől. Annak pedig te fogsz nagyon örülni, hogy ez a remek dokumentum ingyenesen kiváltható. Keresd az egri Tourinform irodában a Bajcsy-Zsilinszky utca 9. alatt!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top