Utazás

Egri tavasz – ilyen programok várnak rád a városban márciustól

Eger az év bármely szakában kitűnő úti cél, ha kikapcsolódásra és friss élményekre vágysz. Különösen igaz ez tavasszal, amikor nem csak a környező természet, hanem maga a város is megpezsdül, és egymást követik az érdekesebbnél érdekesebb programok. Ha kiváló borokra, ínycsiklandó kulináris impulzusokra és színvonalas kulturális eseményekre szomjazol, Eger idén sem okoz majd csalódást neked.

Ezt a várost nem elég egyszer felfedezni. Ha több hétig vendégeskedsz benne, akkor is tartogat minden napra valami meglepetést, és ha évek óta visszajársz, minden alkalommal elbűvöl új ízekkel és élményekkel. Egy tavaszi látogatás kifejezetten izgalmas lehet, hiszen ilyenkor a kulturális élet nagy lendületet vesz, és családi programok, színházi események, koncertek, kiállítások, rendhagyó és trendteremtő gasztronómiai attrakciók sora csábítja a turistákat. Ezek közül ajánljuk figyelmedbe a legizgalmasabbakat.

Bor, bor és még több bor!

Kezdjük mindjárt a közepén: a kihagyhatatlan egri borokkal. A bikavér természetesen minden kóstolás alfája és ómegája, így ezt a nevezetes cuvée-t semmiképpen nem szabad elmulasztani. Bikavér azonban rengeteg kombinációban létezik – gyakorlatilag minden pince saját, egyedi recept alapján készíti –, így a lehető legtöbb borászat alkotását tanácsos közelebbről megvizsgálnod!

Egerben borozni kell – ez elmulaszthatatlan hagyomány!

De Eger nemcsak bikavérrel kínál, hanem a furminttól kezdve a kadarkáig rengeteg más, kifejezetten izgalmas borfajtával is. A legjobb alkalom, hogy ezeket összevesd egymással, egy jó kis borfesztivál. Olyan, mint az április 30-a és május 3-a között megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekend, ahol a helyi borászok színe-virága mutatja be legújabb évjáratú Egri Csillagát, ami a bikavérhez hasonlóan egy helyi cuvée-különlegesség, amely minimum 4 fajta borból készül. Persze a pincészetek saját rendezvényeit sem szabad kihagyni: az Almagyar Érseki Szőlőbirtok március 13-i borvacsoraestjén például nem csupán egy nagymúltú birtok borkülönlegességeit ismerheted meg Csutorás Ferenc borász és Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok kalauzolásában, hanem egy európai mércével is kuriózumnak számító projektet. Ezen a birtokon hozták ugyanis létre a világ első borkempingjét! Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet ötvözni a fajsúlyos, komoly hagyományokat és a flower power életérzést az egri lankákon, mindenképpen ott a helyed a Senator Házban, a Dobó téren! Másnap, március 14-én pedig egy újabb boros élménnyel gazdagodhatsz: a Petrény Borbankban a sajtok és borok különleges kapcsolatáról és párosításuk aranyszabályairól hallhatsz érdekes bemutatót élőzenei aláfestéssel. De ha jobban érdekel a bor és a csoki viszonya, akkor Tóth Ferenc pincészetének nagy sikerű kóstolósorozatát látogasd meg a Kistályai utcában, március 13-án.

Tavaszi Fesztivál 2020

A legnagyobb és legszínesebb tavaszi programajánlat Eger városában a 19 napos Tavaszi Fesztivál, amelynek rendezvényeiből tényleg mindenki találhat a maga ízlésének megfelelőt. Hallgathatsz csodálatos orgonakoncertet Bach születésnapja alkalmából az Eszterházy Károly Egyetemen március 21-én délután 4 órától, de ha muzsikában jobban szereted a nagyzenekari produkciókat, akkor Karl Jenkins Stabat Mater című művét ajánljuk figyelmedbe az Egri Szimfonikus Zenekar előadásában. A zenei kínálat azonban itt még korán sem ér véget, hiszen március 27-én világzene csendül fel a Bartakovics Béla Közösség Házban Agócs Gergely és zenész társai közreműködésével Atyai ág címmel, március 28-án délután 4-kor pedig az Eszterházy Károly Egyetem Kápolnájában a Három Dimenzió  előadás három különféle zenei stílusból kínál különleges kóstolót kitűnő ének-, zongora-, klarinét- és előadóművészek, valamint az Egri Érseki Fiúkórus részvételével. 

Festők szerelmi életéről hullik le a lepel a Festői Szerelmek című előadássorozaton

Csendesebb, a szemnek való kiállításokból sem lesz hiány: Tipozóna4 címmel a Templom Galériában nyílik meg a az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet Média és Design Tanszéke tipográfiai kiállítása március 25-én szerdán, Festői Szerelmek címmel pedig Mednyánszky László, Lotz Károly, Rippl-Rónai József és Munkácsy Mihály szerelmeit mutatja be egy előadás március 18-án, 20-án, 22-én és 28-án a Kepes Intézetben. További vizuális élményekkel kecsegtetnek az Uránia Moziban a Frankofón Filmnapok március 23-án és 24-én. Ha pedig a jelenkor látványvilága kelti fel jobban a kíváncsiságod, akkor feltétlenül nézd meg a Kepes Intézetben március 21-én este 6-kor a beszédes című Egy-Öltés kiállítást és divatbemutatót. 

Színház a javából!

Most pedig vegyük szemügyre, milyen ínyencségek kerülnek terítékre a kultúra asztalán. Ha a színházhoz vonzódsz, és mindennél jobban lenyűgöz egy parádés színészi alakítás, sőt, még kacagni is szeretnél, akkor nézd meg, hogyan meséli el egy ifjú férj házasság körüli kálváriáját Pindroch Csaba a Bartakovics Béla Közösség Házban, március 6-án, este 7-kor. Nem túlzás, ha azt mondjuk, a Segítség, megnősültem! egy bravúros produkció, amiben a közkedvelt színész egyszemélyes, stand up szerű előadása könnyekig megnevettet majd.

Zene és tánc

Legalább ilyen izgalmasnak és rendhagyónak ígérkezik Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban március 10-én a Csengő-bongó: Négy kézzel feketén-fehéren című zenés eladás, amelyen Görög Noémi és Görög Enikő, egy fiatal testvérpár a legnagyobb zeneszerzőktől ad elő négykezes zongoradarabokat. Ezt a különleges koncertet ráadásul egy vetítés is kíséri, ami  összefüggő történetbe foglalja nemcsak a zongora, de egyben a klasszikus zene alakulását is, hasznos és érdekes információkkal gazdagítva a fiatalokat és a még fiatalabbakat egyaránt. Ezt a programot különösen figyelmedbe ajánljuk akkor, ha gyermekkel érkezel Egerbe, ugyanis az előadás tematikája a kisebbeket célozza meg!

A legnagyobb bulik egyikének ígérkezik a Népek Tengere című néptáncelőadás a Gárdonyi Géza színházban március 5-én, amiben a Nagyvárad Táncegyüttes mutatja be virtuóz és életteli tánctudását, pompás koreográfiákban, vérpezsdítő muzsika mellett. A produkcióban „…az autentikus koreográfiák mozaikjaiba folyamatosan visszatérő dallamvariánsok alkotnak egy egységet. Díszes látomásként más-más hangulatot kelt az adott tájegység dallam és képi világa. A tánc, a zene, viselet, a nézők elé táruló képek által burjánzva növik ki magukat a különböző vidékek és népek táncai”.

Táncos és zenei produkciókból sem lesz hiány tavasszal

Koncertek, pálinkák, guruló éttermek

A tavasz folyamán még hallgathatsz Egerben Dés László- (április 26-án) és Demjén-koncertet (március 8-án), beülhetsz március 24-én a Bartakovics Béla Közösségi Házban a Heisenberg című kortárs brit darabra (szereplők: Benedek Miklós és Ullmann Mónika), megnézheted, milyen egy vérbeli food truck show, és mi a legújabb trend a guruló gasztronómiában (április 30-a és május 3-a között a Dobó téren), és az Agria Park díszkertjében pedig belekóstolhatsz az egri pálinkák világába is március 13–14-én!

De ne hidd, hogy ezzel vége az egri tavasznak, hiszen még tucatnyi program, látnivaló és friss újdonság vár a Bükkalján, Magyarország talán legszebb, legelbűvölőbb városában! Indulj, és fedezd fel őket!

 

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top