Utazás

Emberi csontokból építették a falakat egy belga székesegyházban

Ilyet még nem láttak a régészek.

Emberi csontokbólkészült falakra bukkantak régészek a genti Szent Bávó székesegyház alatt, adta hírül az Hvg.hu. A falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek. 

Képünk illusztráció / Photo by Fred Pixlab on Unsplash

Janiek De Gryse, a régészcsoport szóvivője szerint a területet temetőként használták még az után is, hogy a falakat felhúzták. A régészek a genti székegyház új látogatóközpontjának építése előtti feltáráson bukkantak rá a ritka leletre.
A csontok korát a régészek a 15. század második felére datálták, a falak pedig 17. és 18. században épülhettek. 

A szakemberek szerint valószínűleg akkor húzhatták fel a falakat, amikor a temető egy részét megtisztították, azaz a sírokból kiemelték a csontokat, hogy új sírhelyeket létesítsenek.

„Egy templom udvarának megtisztításakor a csontvázakat nem lehet csak úgy kidobni. Feltételezve, hogy a hívők a test feltámadásában hittek, akkor a csont nagyon fontos volt. Ezért épültek egykoron csontházak a városi temetők falainál” – idézi a lap de Gryse-t.

A lelet nem egyedülálló: a közép-csehországi Kutná Hora kisváros római katolikus templomában a kápolna minden egyes eleme emberi csontból készült – az  oltárról a csillárig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top