Utazás

Fellélegezne a Magas-Tátra, ha a turisták hagynák

Arra panaszkodik a tátrai nemzeti park vezetője, hogy a turisták zavarják az állatokat és nem tisztelik a természetet.

Bár a koronavírus-járvány miatt kevesebb turista érkezik a Magas-Tátrába, az a néhány odalátogató sem mindig tartja be a szabályokat. Pavol Majko, a Tátra Nemzeti Park igazgatója arra kéri a turistákat, hogy legyenek tekintettel a természet érzékenységére.

Óvnák a turistáktól a Magas-Tátra élővilágát (Fotó: Pexels.com)

Óvnák a turistáktól a Magas-Tátra élővilágát (Fotó: Pexels.com)

„Turisták mozgását észleltük olyan területeken, ahol nincs kijelölt túraútvonal. Ebben az időszakban, amikor a mormoták kiássák magukat a hó alól, a vándorsólymok, a kőszáli sasok és a baglyok fészkelnek, és folyik a siketfajdok és a nyírfajdok dürgése, nem kívánatos, hogy az emberek a jelzett turistautakon kívül mozogjanak. Az elmúlt időszakban több alkalommal járőröztünk, melynek során büntetéseket is kiszabtunk”mondta Majko a magas-tatra.infónak.

Az igazgató arra kéri a látogatókat, hogy kíméljék a hegyet és ne szemeteljenek, ne gyújtsanak tüzeket, mert a mostani, aszályos időszakban könnyen kigyulladhat a hegyoldal.

Jártál már a Magas-Tátrában?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top