Utazás

Örökre a felszínre kerülhet a víz alatti olasz szellemváros

Az olasz Atlantisznak is hívott Fabbriche di Careggine nevű, elárasztott középkori toszkán falu 26 év után ismét a felszínre bukkanhat, és most komoly esély van rá, hogy örökre kiemelkedjen a mesterséges tó vizéből, ami elfedi.

Minden idők egyik leghíresebb szellemfaluja, az olasz Fabbriche di Careggine nem véletlenül népszerű célpont a turisták körében, amit 1953-ban árasztottak el egy mesterséges tó, a Vagli vizével, amikor a térségben gátat építettek.

Ugyan a legenda úgy tartja, hogy az eredetileg a 12., esetleg a 13. század során épült toszkán szellemfalu tízévente a szárazföldre kerül, a valóságban ennél jóval ritkább alkalmakról van szó. A települést az elárasztás óta eddig csupán 1958-ban, 1974-ben, 1983-ban és 1994-ben látták újra „kiemelkedni” a vízből, többek között mikor tisztítás céljából a Fabbriche di Careggine feletti mesterséges tó vizét leengedték.

Májusban Lorenza Giorgi, a térség korábbi polgármesterének lánya egy Facebook bejegyzésben írt arról, hogy több forrásból is értesült, miszerint a Vagli tavat 2021-ben le fogják ereszteni.

Fabbriche di Careggine

Fabbriche di Careggine, az olasz szellemváros örökre előkerülhet a víz alól. – Fotó: Getty

A tavat menedzselő olasz energiavállalat, az Enel szóvivője az eset kapcsán elmondta: Fabbriche di Careggine, az olasz szellemfalu régészeti helyreállítása érdekében folyamatos egyeztetés zajlik a cég és Vagli di Sotto önkormányzata között. Egy munkacsoport már meg is kezdte a projekt megvalósíthatóságának felmérését. A közvéleményt folyamatosan tájékoztatni fogja az események alakulásáról. Hozzátette, a projekt ugyan már idén elkezdődik, azt viszont nem garantálják, hogy a település a vízből még 2020-ban kiemelkedik, ez nagyobb valószínűséggel 2021-ben fog megtörténni.

(via)

Ha megjött a kedved az utazáshoz igazán különleges vagy épp rejtélyes helyekre: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top