nlc.hu
Utazás

Országok, amelyek megváltoztatták a nevüket

Mik vannak! Ez a 6 ország megváltoztatta a nevét

Az emberek is ritkán változtatnak nevet, országok meg pláne. A névváltozatás ugyanis sok macerával jár, és a nemzeti érzelműek lelkét is mindig piszkálja. Olykor azonban mégis megtörténik a névcsere. Erre mutatunk hat példát.

Zimbabwe

Így hívták előtte: Rhodézia

A névváltoztatás oka:

Az Afrika déli részén, négy Magyarországnyi területen helyet foglaló Zimbabwe közel egy évszázadon át viselte a Rhodézia nevet a brit gyarmatosító és bányatulajdonos, Cecil Rhodes után. A vezetés sokáig a brit kormány támogatásával folytatta elnyomó, kizsákmányoló és rasszista politikáját, és az országot fehérek vezették, de amint megfordult a széljárás és a brit kormány már nem támogatta az elnyomást többé, az ország visszakerült az őslakos feketék kezébe, a Rhodesról elnevezett országot pedig 1980-ban átkeresztelték a rasszizmusra nem emlékeztető mai nevére, Zimbabwere.

Kongói Demokratikus Köztársaság

Így hívták előtte: Zaire-i Köztársaság

A névváltoztatás oka:

Ha lenne névváltoztató világbajnokság az országok között, Kongó minden bizonnyal jó eséllyel indulna az aranyéremért. II. Leopold belga király kegyetlen uralma alatt 1885-től 1908-ig az országot Kongói Szabad Köztársaságnak hívták, ami után következett a Belga Kongó, majd a Kongó-Leopoldville és a Kongói Köztársaság nevet is viselte, hogy aztán Mobutu Sese Seko diktátori uralma alatt a Zaire-i Köztársaság nevet kapja, a Kongó folyó alternatív neve, a Zaire alapján. Mobutu halála után 1997 óta az országot Kongói Demokratikus Köztársaságnak hívják.

Mianmar

Így hívták előtte: Burma

A névváltoztatás oka:

A délkelet-ázsiai országban a névváltoztatást nem demokratikus úton vitték végbe, hanem 1989-ben a katonai junta erőszakkal vitte véghez az akaratát, és változtatta az ország nevét Burmáról Mianmarra. A változást sokan azóta sem voltak hajlandók elfogadni, többek között az Egyesült Államok is szándékosan beszél folyton Burmáról, és nem Mianmarról. Az ország belső ellenzéke számára ez még mindig Burma, és lehetőség szerint nem használják a Mianmar alakot.

Észak-Macedónia

Így hívták előtte: Macedónia

A névváltoztatás oka:

Ez egy egészen friss névváltozatás, ugyanis csak két éve következett be, és a változáshoz a Parlamentben kétharmados többségre volt szükség. A Macedónia névről 27 éven keresztül folyt a vita Görögországgal, azóta, hogy az ország 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Görögország északi részén jelentős macedón kisebbség él, és a tartományt Makedóniának hívják, így a görögök attól tartottak, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnak majd elő. Ennek következtében követelték a névváltoztatást, és annak bekövetkeztéig akadályozták az ország euroatlanti integrációját. Az Észak-Macedónia névvel az ország jelzi, hogy nem tart igényt görögországi területekre, így remélhetőleg már szent a béke.

Srí Lanka

Így hívták előtte: Ceylon

A névváltoztatás oka:

A Srí Lanka lefordítva fénylő, ragyogó földet jelent, így nem csoda, hogy végül ezt a csodaszép nevet adták a szigetországnak. Elképesztően sok néven „futott” előtte, ismerhettük Lankaként, Simunduként, Szerandivesként és Szerendibként is, de az általánosan ismert neve az angol Ceylon lett, ami egészen 1972-ig volt érvényben, akkor változtatták meg Srí Lankává, ezzel is maguk mögött hagyva történelmük azon szakaszát, amikor még brit gyarmat voltak.

Festői a naplemente Srí Lankán (fotó: Pixabay)

Festői a naplemente Srí Lankán (fotó: Pixabay)

Írország

Így hívták előtte: Ír Szabadállam

A névváltoztatás oka:

Amikor a XX. század elején egy hároméves függetlenségi háború után az írek végre elnyerték a függetlenségüket, fontosnak tartották, hogy ezt a nevükben is közöljék, és így jött létre az Ír Szabadállam 1922-ben. A nevet az ország mindössze tizenöt éven át tartotta meg, és azután lett belőle Írország, hogy egy új alkotmány bevezetésével 1937-ben az egész ország új alapokra került.

A gyönyörű Írországban nem nagy művészet ilyen képeket lőni (fotó: Pixabay)

A gyönyörű Írországban nem nagy művészet ilyen képeket lőni (fotó: Pixabay)

A névváltoztatások mögött gyakran jó sztorik rejlenek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top