Utazás

Horvát csúcsluxus: ismerd meg a Meneghetti-borhotelt!

Az eredetileg katonák ellátására kiszemelt terület ma déli szomszédunk egyik legjobban őrzött titka.

Bár Horvátország mindig is népszerű turista célpontnak számított nálunk, az unalomig ismert helyszínek mellett azonban akad néhány valódi rejtett kincs, olyan különleges helyszín, amelyeket még nem árasztottak el a pihenni vágyók. Ilyen az Isztriai-félszigeten található Stancija Meneghetti is, amelyet még most is az elsők között fedezhetünk fel.

Meneghetti-borászat: Horvátország legjobban őrzött titka

A Stancija Meneghettit olajligetek és szőlőtőkék veszik körül (Fotó: Meneghetti.hr)

Titkos kincs Rovinj mellett

A népszerű turistaközponttól Rovinjtól pár perc autóútra különleges helyszín rejtőzik az olajfa-ligetek és szőlőtőkék között. A Stancija Meneghetti, azaz a Meneghetti Borhotel és Borászat története bő 200 évvel ezelőtt, 1813-ban kezdődött, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia annektálta az Isztriai-félszigetet. Itt jött létre a régió, sőt az egész Földközi-tenger legnagyobb katonai bázisa.

Ez adta az ötletet egy bizonyos Meneghetti úrnak (akinek a keresztnevét a mai napig homály fedi), hogy kőházakat kezdjen építeni a környéken, majd szőlőtőkéket ültetett, emellett kecskéket, birkákat, teheneket és disznókat kezdett tenyészetni, hogy a közeli katonai támaszpont több száz éhes katonáját ellássa.

Egy és kétszobás apartmanházak és villák várják a vendégeket

Egy-, és kétszobás apartmanok és villaépületek is várják a pihenni vágyókat (Fotó: Meneghetti.hr)

Ezeket a házikókat kezdte el felújítani 2000-ben Romana Kajfež és Miroslav Plišo, akik kibővítették a szőlészetet és új olajfákat is ültettek, a renoválás során azonban igyekeztek megőrizni a környék eredeti, rusztikus báját. Rengeteg munka és bő tíz év után a Stancija Meneghetti ma az Isztriai-félsziget egyik legkisebb és legexkluzívabb luxus-resortjává vált, amelynek fine dining konyhája messze földön hires, ami nem véletlen, mivel a tulajdonosok az egészséges táplálkozás megszállottjai.

Horvát csúcsluxus: ismerd meg a Meneghetti-borászat csodáit!

A parányi butikhotel – amelynek minőségi szolgáltatását a független luxusszállodákat tömörítő Relais & Châteaux hálózat is szavatolja – tökéletes búvóhely a világ elől, különösen, hogy a legközelebbi szomszéd is egy kilométerre található. Eleinte csupán négy szoba áll a vendégek rendelkezésére, ezt azonban 2016-ban kibővítették, ügyelve arra, hogy megőrizzék a helszín eredeti meghittségét és a természeti környezetbe se avatkozzanak be, különösen, mivel ebben a régióban több őshonos állat-, és növényfaj is él. A projekt eredményeként a szálloda 15 további apartmanházzal és hat villaépülettel bővült ki.

A luxust a világ legjobb éttermei közé tartozó fine dining élmény fokozza

Az apartmanokban a modern és a rusztikus stílus elegyedik, ízléses egyensúlyban (Fotó: Meneghetti.hr)

A környék bővelkedik turista célpontokban és festői helyszínekben. A Stancija Meneghettitől mindössze 8 kilométerre található Bale középkori kisvárosa, amely fontos római erődítményként is funkcionált. Rovinj 20 kilométerre van, míg Puláig 18 kilométert kell megtenni. Velencébe is átugorhatunk, ez 3 órás út komppal vagy 266 kilométer autóval. Érdemes ellátogatni a Brijuni-szigetcsoportot magába foglaló nemzeti parkba is, amely 15 perces hajóútra található a szállodától.

A kertben is van medence, na meg persze napágyak is

A kert minden szeglete is a tökéletes kikapcsolódást szolgálja (Fotó: Meneghetti.hr)

Saját strand is van, amely az épületektől nem egészen 2 kilométerre terül el, de a közel négyszázezer négyzetméteres olajfa-ligetben, na meg a környező erdőkben és mezőkön is jókat lehet sétálni, kirándulni. Érdemes ellátogatni az alig 5 kilométerre található Palud orinitológiai rezervátumba is, ahol 217 különféle madárfajjal találkozhatnak a látogatók.

Akár mediterrán kisváros is lehetne a horvát luxushotel

Mintha egy mediterrán kisváros utcácskáin sétálnánk (Fotó: Meneghetti.hr)

A helyi, a Michelin-kalauz által is ajánlott, a világ legjobb éttermeit felsoroló La Liste listáján is szereplő – fine dining konyha ízeit pedig akár haza is vihetjük magunkkal, a Stancija Meneghetti-ben ugyanis megvásárolható a szálloda saját bora és természetesen olívaolaja is, amely rendszeresen felkerül a világ 50 legjobb olívaolaját összesítő listára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top