Utazás

Hőhullám Párizsban: 42 fok is lehet

Nálunk csak sima kánikula van a héten, de a franciáknak már van oka panaszkodni: ma 40, de holnap akár 42 fok is lehet náluk.

Nyugat Európát egy óriási hőhullám uralja, ma várható az év legforróbb napja arrafelé. Anglia déli részén 33-35 fokig, a Benelux államokban 37-38 fokig, az Ibériai félszigeten és Franciaországban akár 40 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála – írja az időkép.

Párizs napsütésben (fotó: Pixabay)

Párizs napsütésben (fotó: Pixabay)

A forróság a tartós déli áramlásnak köszönhető, ami az úgynevezett omega blocking helyzet eredménye: egy anticiklon épül fel a magasabb földrajzi szélességeken, melynek nyugati oldalán egy tőle délnyugatra kialakult ciklon előoldali áramlása szállítja észak felé a melegebb levegőt. A jelenség következtében extrém hőség áll elő, ami akár 15-16 fokkal is meghaladhatja az ilyenkor megszokott értékeket. A legmagasabb értékek Franciaország középső részén várhatók, ahol a hőmérséklet átlépheti a 40 fokos határt. Idehaza is forróság várható. 

Amikor nincs hőhullám, Párizs egy elég kellemes hely:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top