nlc.hu
Utazás

Hagyományőrző programok Magyarországon

3 hagyományőrző program, ahova reméljük, eljutunk idén

A hagyományőrző programokat imádjuk megmutatni a gyerekeknek, nem mellesleg pedig a pálinkának és különleges ételeknek is mindig örülünk.

Bár most bizonytalan a helyzet, hogy milyen programokat lehet megtartani a járvány miatt, de egyelőre úgy tűnik, hogy idén ősszel ez a három hagyományőrző program még tartja magát, és el lehet menni átélni egy darabka magyar történelmet.

Ópusztaszer: Borszűrő Szent Mihály ünnep

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vár mindenkit szeptember 26-án, Borszűrő Szent Mihály ünnepén. Ezen a szombaton kipróbálhatjuk a szőlőpréselést, és ihatunk annyi mustot, amennyit nem szégyellünk. De ha ez még nem lenne elég, akkor régi, magyar mesterségekkel ismerkedhetünk, iparos bemutatókat csodálhatunk meg, és egy napra elmerülhetünk a múltidéző programok között.

Őszi hagyományőrző programok

A programon mindent megtudhatunk a szőlőről (Kép: Ópusztaszer honlapja)

Hortobágy: Szent Dömötör-napi behajtási ünnep

A behajtás ma már teljesen mást jelent az egyszeri városi ember számára, ám most egy napig megtekinthetjük, hogy mit jelentett a pásztorok számára régen. Az október 24-én megrendezésre kerülő behajtási ünnep során a pásztorok látványos felvonulásban átvonulnak a hortobágyi Kilenclyukú hídon az állataikkal együtt. Rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak és bivalyok is vonulnak velük, utána pedig a közönség is megismerkedhet személyesen a pásztorokkal és állatokkal, illetve mindent megtudhatunk a behajtás néprajzi hátteréről is. A népszokás hagyományai szerint ilyenkor készülnek fel a télre a pásztorok azzal, hogy behajtják a legelőkről a téli szálláshelyre az állatokat. Azért is lett ünnep ebből a hagyományból, mert a behajtás napján kapták meg régen a bérüket a pásztorok, volt hát okuk az ünneplésre bőven.

Hagyományőrzés az őszi programokon

Behajtási ünnep – remek program a családnak (Kép: Hortobágy honlapja)

Zalaegerszeg: Márton-napi vigasság

November 7-én Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban rendezik meg azt a vigasságot, amit tényleg egyszer az életben mindenképp látni kell. A szabadtéri néprajzi múzeum Márton-napi vigassága a hagyomány szerint a betakarítások és az új bor ünnepe, ilyenkor a lakoma főszereplője a liba, hiszen a hiedelem szerint aki ezen a napon nem eszik libát, az egy évig éhezni fog. A rendezvényen különleges göcseji finomságok, borok, pálinkák és libából készült ételek várnak minden érdeklődőt, és persze a régi hagyományokat idéző programokból sem lesz hiány.

Hagyományőrzés és szórakozás ősszel

A Márton-napi vigasság igazi hagyományorző program (Kép: Göcseji Falumúzeum honlapja)

Még több hagyomány:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top