nlc.hu
Utazás

A San Lucas-sziget

Nemzeti park lett az egykori börtönszigetből

Az egykori rémületes börtönszigetből csodaszép, modern nemzeti parkot alakítottak ki Costa Ricán.

A Nicoya-öbölben található a San Lucas-szigeten Tomás Miguel Guardia Gutiérrez diktátor alapított börtönt 1873-ban. A börtönsziget 1991-ig üzemelt, Costa Rica legveszélyesebb bűnözőit szállították ide. Az itteni raboskodás gyakran a halálos ítélettel ért fel, a fogvatartottak ugyanis igen mostoha körülmények között sínylődtek és rendszeresen kínozták is őket, így sokan közülük nem élték meg a büntetésük végét.

Nicoya-öböl

A Nicoya-öböl madártávlatból (Fotó: AFP)

A sziget élővilága rendkívül gazdag: dús növényzet és bőgőmajmok, szarvasok, fácánok, kígyók, illetve számos pókfaj lakja. 2002-ben természetvédelmi területté nyilvánították, idén augusztus óta pedig nemzeti park, méghozzá Costa Rica területén immár a harmincadik. A parkhoz tartoznak a börtön egykori épületei is, melyek ma már kulturális örökség státuszban vannak. A komplexum része a kikötő, a háromszintes irodaépület, az orvosi rendelő, a templom, egy hatalmas beton víztartály, illetve a különböző cellablokkok. Utóbbiak falain máig is láthatók a latin-amerikai börtönökre jellemző graffitik: pornográf képek, aláírások, vallási idézetek. 

San Lucas sziget

A kikötő (Fotó: Wikipedia)

„A San Lucas-sziget Costa Rica történelmének és örökségének része, ezért nagy örömmel nyitottuk meg újra az ország harmincadik nemzeti parkjaként” – nyilatkozta Gustavo Segura Sancho, Costa Rica turisztikai minisztere a Lonely Planetnek. A turisták kényelme érdekében a területet modern áram- és vízhálózattal szerelték fel, követhető túraútvonalakat alakítottak ki rajta és 24 órában őrzik. Több mint ötven idegenvezetőt képeztek ki arra, hogy megismertessék a látogatókat a sziget múltjával és jelenével.

 

Az egykori börtönsziget a fővárostól, San Josétól mintegy 100 kilométerre található, Puntarenasból 40 percnyi hajóúttal érhető el. Jelenleg a világjárvány miatt persze arrafelé is szigorú korlátozások vannak érvényben, így a turistaroham egyelőre még várat magára.

 Még több lenyűgöző hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top