Utazás

Átadták a pesti fonódó villamoshálózat első elemét

Néhény óra, és a Nagyvárad térről a belváros felé lehet majd utazni a villamossal.

Lezárult a tavasszal kezdődött Haller delta projekt, és Ferencvárosban átadták a pesti fonódó villamoshálózat első elemét. A BKV és a Budapesti Közlekedési Központ közlemény szerint 

szombattól a 2M villamossal a Nagyvárad térről közvetlenül lesz elérhető a belváros.

Az új villamosjárat a Keleti pályaudvartól indulva a 24-es vonalán éri el a Nagyvárad teret, majd a Haller utcáról a Soroksári útra fordulva a 2-es villamos útvonalán a pesti rakparton keresztül a Jászai Mari térig jár, kiszolgálva a belváros számos csomópontját.

Karácsony Gergely főpolgármester a pénteki átadásnál elmondta, a budai fonódó villamoshálózathoz hasonlót szeretnének a pesti oldalon is megvalósítani, és ebben a most csaknem kétmilliárd forintból megvalósított projekt egy apró, de nagyon fontos lépés. Szerinte a fejlesztés nagy segítséget jelent majd a 3-as metróvonal középső szakaszának felújítása alatt, hiszen a Nagyvárad térről a belváros felé lehet majd utazni a villamossal. Hosszú távon pedig nemcsak Ferencváros, hanem akár Pesterzsébet közvetlen villamoskapcsolatát is lehetővé teszi majd.

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a pesti fonódó villamosvonal első elemének átadásán a Haller utca és a Soroksári út kereszteződésénél 2020. november 6-án. A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a pesti fonódó villamosvonal első elemének átadásán a Haller utca és a Soroksári út kereszteződésénél 2020. november 6-án. A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója az év egyik, a villamosközlekedést érintő legjelentősebb fejlesztésének nevezte a Haller delta projektet. A beruházás, amelyre a fővárosi önkormányzat 1,8 milliárd forintot biztosított, tavasszal kezdődött és határidőre befejeződött. Elmondása szerint a munkálatok során több mint 1,2 kilométernyi vágány épült, 770 méternyi távközlési és 750 méternyi közvilágítási kábelt fektettek le, és ugyan az építkezés miatt kilenc fát ki kellett vágni, de ötvenegy újat ültettek.

Az átadás persze nem jelenti a munka végét, az MTI szerint a projekt összetettsége miatt a villamosforgalmat nem érintő munkálatok várhatóan még év végéig zajlanak.

Még több tömegközlekedés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top