nlc.hu
Utazás

Kárókatonák pusztítása a Balatonon

Óriási pusztítást okoznak a kárókatonák a Balatonon

Rengeteg halat befalnak a kárókatonák a Balatonon, a halgazdálkodók tehetetlenek.
Kárókatona

Tetemes károkat okoznak a baltikumi vonuló kárókatonák a Balatonnál és a környező halastavaknál. Naponta egy kiló halat is befal egy-egy madár – írja a Sonline.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a lapnak azt mondta, a kárókatona természetvédelmi oltalom alatt áll, „de mostanra annyira elszaporodott, hogy az elviselhetetlen méreteket ölt”. A kárókatona pusztítása után pedig nem jár kártérítés.

A tógazdáknak annyi lehetőségük van, hogy kérésükre a természetvédelmi hatóság kilövési, illetve riasztási engedélyt adhat. Ám ez csak meghatározott területre, időpontra és példányszámra érvényes. Tavaly 800 madarat lőttek ki.

Idén a Balatonon két helyszínen, Tihanyban és Alsóörsön gyéríthetik az állományt, de azt mondják, a partról nem lehet kézzelfogható eredményt elérni, a vízről pedig nem lőhető a kormorán. Az egyetlen hatásos megoldás a Balaton befagyása lenne, de a mostani időjárás mellett erre nem sok esély van.

(Kiemelt kép: Pixabay/Merry Christmas)

Nemkívánatos madarak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top