nlc.hu
Utazás

Farkas a Börzsönyben

Már megint feltűnt a Börzsönyben egy farkas

Ha leesik a hó, könnyebb megfigyelni az állatot.

A Berek.hu írása szerint a Börzsönyben a hiúzok mellett időről-időre néhány kóborló farkas is felbukkan. A friss hóban időnként akár a turistaösvények mentén is találkozhatunk a börzsönyi tápláléklánc csúcsán elhelyezkedő állatok nyomaival, de megjegyzik, hogy az állat csak alkalmi vendég a Börzsönyben. Amit tudunk, hogy 2020 szeptemberében már járt nálunk farkas, akkor fotó is készült róla: 

A börzsönyi farkas. Ezúttal nem kameracsapda felvételen, hanem Demjén Tamás tagtársunk találkozott vele, - és jó...

Közzétette: Börzsönyi Természetvédők – 2020. szeptember 8., kedd

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai vasárnap a farkas nyomában jártak. A fokozottan védett nagyragadozók jelenléte természetvédelmi szempontból mindenképpen pozitív, hiszen elősegíti az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait. A faj védelme szempontjából kiemelt fontosságú feladat, hogy felmérjék előfordulásának pontos területeit.

üvöltő farkas

Fotó: Pixabay

A farkas lábnyomai leginkább egy nagyobb kutyáéra emlékeztetnek, de valamivel nagyobbak, elnyújtottabbak és hosszúkásabbak. A cikkből az is kiderül, hogy a nyomok vonala, úgynevezett csapa „zsinórozik”, azaz a mancsnyomok egy határozott vonal mentén helyezkednek el, határozottan egy irányba tartanak és céltudatosabbak. A kutya nyomai ennél szertelenebbek, gyakran kóborolnak, megfordulnak illetve sosem távolodnak el jelentősen a turistautaktól, ahol a gazdájuk sétál.

A vadon élő farkas óvatos állat, kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozunk vele. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem kell félni attól, hogy megtámadja az embert, ugyanis a farkas nem tekint zsákmánynak bennünket. Számunkra a farkasnál jóval nagyobb veszélyt jelenthet egy malacait védő vaddisznó koca, vagy egy kóbor kutyákból álló falka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top