nlc.hu
Utazás

Időeltolódás a Diomede-szigeteken

Alig 4 kilométerre van egymástól a két sziget, de 21 óra az időeltolódás

Amikor az egyik szigeten csütörtök dél van, a másikon péntek reggel 9 óra. Pedig kevesebb mint 4 kilométerre vannak egymástól.
Diomede-szigetek

A Bering-szoros közepén van egy különleges szigetcsoport, a Diomede-szigetek. Két tagja van: az Oroszországhoz tartozó Nagy-Diomede és az Egyesült Államokhoz tartozó Kis-Diomede.

A két sziget csupán 3,8 kilométerre van egymástól, de átkelni egyikről a másikra kicsit olyan, mint az időutazás. A két sziget időszámítása között 21 óra az eltérés, mivel nemcsak országhatár húzódik közöttük, hanem a dátumválasztó hosszúsági kör is. Amikor az amerikai Kis-Diomedén csütörtök dél van, az orosz Nagy-Diomedén péntek reggel 9 óra.

Az egyik szigetről át is lehet látni a másikra, ami az emberi időmérést alapul véve olyan, mintha visszanéznél a múltba, vagy előre tekintenél a jövőbe. Nem véletlenül hívják az orosz Nagy-Diomedét a „holnap szigetének”, az amerikai Kis-Diomedét pedig a „tegnap szigetének”.

Az időutazók azonban nem nagyon tudják kihasználni Diomede-szigetek különleges adottságát, ugyanis a két sziget között tilos az utazás.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Wikipedia)

Különleges szigetek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top