nlc.hu
Utazás

Libegők Magyarországon

4 szuper, vidéki libegő Magyarországon

A tavasz vége, nyár eleje talán az egyik legideálisabb időszak a libegőzéshez. Nem csak a budapesti Zugligetben, de országban több más festői helyen is átélhetitek ez élményt.

A fővárosban található zugligeti libegő minden bizonnyal hazánk legismertebb libegője, azonban az ország több más pontján is libeghettek,  a lenyűgöző kilátásban gyönyörködve. A tavasz vége, nyár eleje ráadásul erre minden szempontból az egyik legalkalmasabb időszak. 

Eplény

Az eplényi libegő télen síliftként, nyáron pedig libegőként üzemel. A négyüléses felvonókon nagyjából 20 percig tart az út, mely alatt a panorámán túl megcsodálhatjátok az Ámos-hegy gazdag növény- és vadvilágát. A hegy tetejére érve érdemes felsétálni a kilátóba is, ahonnan tiszta időben akár a Balatonig is ellátni. A tó egyébként autóval mindössze fél órányira található innen, így egy balatoni kirándulás, nyaralás programpontja is lehet a libegőzés. A felvonók hétfőtől vasárnapig, 9:00 és 18:00 óra között közlekednek. A létesítményt egészséges személyek szabadon látogathatják, a felvonókon viszont kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselete. Ételt és italt a teraszokon bárki fogyaszthat, a zárt terekben viszont csak védettségi igazolvánnyal tartózkodhattok. 

Az eplényi libegő

Az eplényi libegő (Fotó: MTVA / Bizományosi: Farkas Melinda)

Sástó

A sástói libegő Sástót köti össze a Mátrafüred és Mátraháza között található Oxygen Adrenalin Parkkal. A völgyállomás 504 méter magasan, míg a hegyállomás felett 554 méter magasan fekszik, a pálya hossza nagyjából 500 méter, a menetidő pedig 7 perc. A libegő a parknak csupán az egyik eleme, ezenfelül kipróbálhatjátok többek között az erdei kalandparkot, a labirintust, a bobpályát vagy az óriás hintát, de lehetőség van kisvonatozni vagy bringóhintózni, a nyári hónapokban pedig vízi attrakciók is várnak. A park egyelőre csak részlegesen, péntektől vasárnapig 10 és 19 óra között tart nyitva és védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorúak, illetve a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. 

A sástói libegő

A sástói libegő (Fotó: MTI / Komka Péter)

Lillafüred

A lillafüredi Libegőpark kétüléses felvonói az üdülőövezetből a Jávorhegyen, 606 méter magasan fekvő állomásra emelkednek fel. A pálya 1080 méter hosszú, a menetidő 16-18 perc, mely alatt a Bükki Nemzeti Park természeti kuriózumaiban gyönyörködhettek, útvonalán feltárulnak a Natura 2000 védelem alatt álló Fehérkőlápa sziklái és lélegzetelállító kilátás nyílik a Szinva-patak völgyére. A park csütörtöktől vasárnapig, 10:00-18:00 között tart nyitva és védettségi igazolvány nélkül is látogatható, azonban a maszkhasználat és az egészségügyi óvintézkedések betartása itt is kötelező.

A lillafüredi libegő

A lillafüredi libegő (Fotó: MTI / Vajda János)

Sátoraljaújhely

A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkhoz tartozó libegő Magyarország leghosszabb ülőszékes libegője. A pálya hossza 1332 méter, a tengerszint feletti magasság 250-480 m, a retúr menetidő pedig 50 perc. A középállomásnál található a kalandpark főbejárata, míg a felső állomásnál egy többszintes kilátóból csodálhatjátok meg Sátoraljaújhelyt és a környező tájat. A kalandparkban többek között bobpálya, mászófal, erdei tanösvény és kalandpályák is működnek, ám jelenleg csak korlátozottan. A park a hét minden napján 9:00 és 16:00 óra között tart nyitva, de egyelőre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorúakat és a velük érkező kiskorúakat fogadják.

Még több hazai kirándulási tipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top