nlc.hu
Utazás

Plázák és bazárok Dubajban

Világmárkák és kézműves portékák kavalkádja – Plázák és bazárok Dubajban

A világ legnagyobb, változatos szórakozást kínáló bevásárlóközpontjaitól kezdve a bazárok titokzatos világáig, Dubaj mindenki ízlésének és pénztárcájának megfelelő vásárlási lehetőséget kínál. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere!

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában a világmárkák 62 százaléka jelen van, ezért bátran kijelenthetjük, hogy Dubaj a Közel-Kelet bevásárló fővárosa, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. Számos globális márka rendelkezik kiemelt üzlettel Dubaj bevásárlóközpontjaiban, de a turisták a keleti termékek széles választékát is megtalálhatják a híres soukokon, Dubaj színes bazárjaiban.

Plázák és bazárok Dubajban

The Dubai Mall. Fotó: Unsplash

Dubaj világszínvonalú plázáiról is nevezetes, a város látnivalói közé a gigantikus bevásárlóközpontok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a modern építészeti remekművek vagy a klasszikus épületek. Sokan azért is választják a plázását, mert napközben a bazárokban szinte elviselhetetlen a hőség, ráadásul itt minden luxusmárka megtalálható a Guccitól kezdve  Versacén át a Chanelig. A globális és regionális márkák széles választéka, ellenállhatatlan kínálata mellett Dubaj bevásárlóközpontjai arról is ismertek, hogy a szabadidős tevékenységek lenyűgöző választékát kínálják az IMAX moziktól a sípályákon át az akváriumokig, ráadásul idegenvezetést is lehet kérni egyes plázákban, ami nem csoda: a hatalmas méretek, szemkápráztató kirakatok között könnyen eltévedhet az ember.

Ha Dubajba jössz, semmiképpen se hagyd ki a híres Mall of the Emirates bevásárlóközpontot, ahol beltéren síelhetsz, snowboardozhatsz, szánkózhatsz, libegőzhetsz vagy hógolyócsatázhatsz, sőt még pingvinekkel is találkozhatsz a Ski Dubai sípályán, de ha kulturálódni szeretnél, most megnézheted Banksy kiállítását. Az áruházban található Magic Planet a régió vezető családi szórakoztató központja fantasztikus játéklehetőségekkel, videójátékokkal, adrenalin pumpáló túrákkal és szimulátorokkal.

Plázák és bazárok Dubajban

Mall of Emirates. Fotó: Unsplash

A világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, a Burdzs Kalifa lábánál található The Dubai Mall szintén nem egy sima pláza, összterületét tekintve világ legnagyobb bevásárlóközpontja. Az 1 millió 124 ezer négyzetméteren elterülő áruházban több mint 1200 üzlet üzemel, minden világmárka jelen van, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ami nem található meg, az talán nincs is. A rengeteg luxus bolt mellett pénztárca barátabb márkák is ugyanúgy fellelhetők, közel azonos áron mint Európában. A legnagyobb érdeklődés a Dubai Aquariumot kíséri, amely egy óriási, 32 méter kerületű, nyolc méter magas tengeri akvárium 33 ezer élőlénnyel. Itt szintén korcsolyázhatsz, ha lehűtenéd magad a forróságban, vagy meglátogathatod a tematikus SEGA videójáték park, ha pedig édesszájú vagy, a világ legnagyobb cukorka boltját is, a Candylicioust is. Az esti órákban kötelező program a zenélő szökőkút. A Dubai Mall szinte bejárhatatlanul hatalmas, Biztos, hogy egynapos program lesz.

Plázák és bazárok Dubajban

The Dubai Mall. Fotó: Unsplash

Ha igazán különleges, exkluzív plázaélményre vágysz, mindenképp keresd fel a Global Village pavilonjait, ahol a világ közel 90 országa képviselteti magát. A gyönyörűen kivilágított pavilonok az országra jellemző épületet szimbolizálják, helyi termékeket lehet megvásárolni viszonylag jó áron, de alkudni is lehet, sőt akár meg is kóstolhatod a nemzetre jellemző ételeket, ha pedig gyerekkel vagy, még vidámparkozhattok is. A Global Village délután négykor nyílik meg, de a kivilágítás miatt éjszaka sokkal szebb, és még különféle színpadi attrakciókkal is találkozhatsz. Tudni kell róla, hogy csak szezonálisan van nyitva, a hűvösebb hónapokban, minden év novemberétől márciusig látogatható. Legalább három-négy óra kell ahhoz, hogy teljesen bejárd.

Gyakorlatilag a város minden fontosabb környékén állnak bevásárlóközpontok – ezek közül a Dubai Marina Mall, a Dubai Festival City, a Bur Juman, az Ibn Battuta, a City Centre Deira és az Outlet Village Mall a legnépszerűbbek a vásárlók körében. A Mall of the Emirates, a Dubai Mall, A Bur Juman, az Ibn Battuta és a Deira saját metróállomással és szállodával is rendelkezik, így nagyon könnyen útba ejtheted őket. A Mall of the Emirates például a szomszédos Sheratonhoz és Kempinskihez kapcsolódik, a Deira a közeli Aloft és Ibis szállodákkal áll kapcsolatban, a The Dubai Mall és a Marina Mall pedig az Address Hotels szomszédjai.

A piac és a modern pláza egyfajta keveredése a Souk Madinat Jumeirah beltéri piac, aminek egyik nagy előnye, hogy légkondicionált, és szépen visszaadja a régi bazárok hangulatát, egyesek szerint az arany- és a textilpiac kevésbé nyújt autentikus élmény. Itt vehetsz különféle ajándéktárgyakat, a főbejárattól legtávolabbi kijáratnál pedig csodás rálátás nyílik a Burj Al Arab vitorlás szállodájára.

Plázák és bazárok Dubajban

Souk Madinat Jumeirah. Fotó: Unsplash

Ha egyedi szuvenírrel lepnéd meg magad vagy a családodat, Dubaj bazárjai, az úgynevezett soukok igazi öt érzékszervi vásárlási élményt fognak nyújtani. Elképesztő változatos portékákban dúskálhatsz, a pamut és a selyem,  hagyományos kézműves termékek, a nemesfém, a kerámia, az üvegárú, az aromás fűszerek, édességek és a természetes illatok megannyi változatával találkozhatsz. A helyi jellegzetes illatot, a folyékony aranyként emlegetett oud (ejtsd: úd) illatát a turisták hamar felismerik Dubajban, ráadásul ez a legnépszerűbb parfüm összetevő a világon. Az oud agarfa gyantája, amelyet a közel-keleti országokban a férfiak egészen olajos állagúvá alakítottak és úgy használták fel, a nők pedig elfüstölték, hogy a felszabadult illatanyagok átitassák öltözetüket, hajukat. A Deirán található parfüm soukban akár saját egyedi oud illatodat is megvásárolhatod jázmin, rózsa és egyéb virágjegyekkel keverve. Az ára mondjuk igen borsos, ugyanis egy kiló fa mindössze egy milliliter gyantát termel.

Plázák és bazárok Dubajban

Bazár Dubajban. Fotó: Unsplash

Több bazár is a dubaji patak partján található, így a bazározás élményét ötvözheted a hagyományos vízi taxizással, az abrával. Ezek kis fahajók, amelyek Bur Dubai és Deira között közlekednek, és nagyon olcsóak, fejenként egy dirhamért, kb- 75-80 forintért visznek át a túloldalra a Dubai Creeken.

Plázák és bazárok Dubajban

Abrák Dubajban. Fotó: Unsplash

Ha szeretnél egy pillantást vetni arra, milyen lehetett Dubaj, még mielőtt megjelentek volna a ragyogó felhőkarcolók és a szuper autók, érdemes még látogatást tenni a fűszer- és az aranypiacra is. Autóval a fűszerpiac, a Spice Souk néhány mérföldre fekszik a fényes Dubajtól. Rengetegféle fűszer, tea, füstölő illata csapja meg az orrodat, ahogy áthaladsz a színes utcákon.

Plázák és bazárok Dubajban

Spice Souk. Fotó: Unsplash

Az aranybazárt könnyű megtalálni: északról a hal- és zöldségpiac határolja, illetve a közelben húzódik a Deira Corniche tengerparti sétány. Nem messze innen, az Al Dhagayában található a város másik híres bazárja, a Gold Souk, az aranypiac, ahol viszonylag olcsón vásárolhatsz mindenféle nemesfémeket, vagy egyszerűen csak bolyonghatsz a sorok között és a kirakatokat nézegetheted.

Plázák és bazárok Dubajban

Gold Souk. Fotó: Unsplash

Az aranybazárokat komoly ellenőrzés alatt tartják, az ékszerek minősége biztosított, és az arany piaci ára is adott. Arra azonban készülj, hogy az árusok itt is – ahogy az összes piacon Dubajban – nagyon rámenősek lesznek. Alkudozni kötelező!

Még több Dubaj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top