nlc.hu
Utazás

Az Ovális Iroda szinte minden elnök idején alaposan átalakult az elmúlt 100 évben

Hajóroncsból íróasztal, kólagomb, holdkőzet: így változott az amerikai elnök irodája az elmúlt évszázadban

Francia lakberendezőktől a hajóroncsból készült íróasztalon és a hírhedt kólakérő gombon át a Hold egy darabjáig, megnéztük, hogyan alakult át a híres Ovális Iroda az évek során.

Az amerikai elnökök munkahelye a Fehér Ház nyugati szárnyában található, azonban nem hívták mindig Ovális Irodának. A helyiséget 1902-ben alakították ki, az egyébként 1792 és 1800 között, klasszicizáló stílusban felhúzott épületben. Az elnöki residencia eredetileg jóval kisebb volt, mivel sokáig valóban csak az USA első emberének lakóhelyeként szolgált. Addig, a mindenkori elnök a Capitolium épületében dolgozott, csak a XX. század elején került sor a költözésre.

Ekkor, a nagy létszámú elnöki stab miatt bővíteni kellett az épület két szárnyát, Theodore Roosevelt elnöksége idején. Ekkor jött létre az elnöki iroda, amelyet azonban csak William Howard Taft elnöksége során alakítottak át, a sarkok lekerekítésével ekkor nyerte el az Ovális Iroda nevet is. Érdekesség, hogy a helyiség kialakítása nem passzol az épület stílusához.

Taft volt tehát az első, aki 1909-ben beléphetett az Ovális Irodába, amelyet ekkor olajzöld tapétával, selyemfüggönyökkel és szarvasbőrrel borított bútorokkal rendeztek be. Ezután a következő jelentősebb változás Harry S. Truman 1945-ös érkezését követően történt, amikor az USA 33. elnöke világoskék színvilágúra cserélte az addigi olajzöld tapétákat. Truman idején került az Ovális Irodába az elnöki pecséttel ellátott szőnyeg is.

Így alakult át az Ovális Iroda az elmúlt száz évben

Az Ovális Iroda a XX. század elején nyerte el jelenlegi formáját (Fotó: Getty Images)

Kennedy hozta a féltonnás íróasztalt, Nixon elvitette

John F. Kennedy 1961-től két évvel későbbi haláláig dolgozhatott az Ovális Irodában, ahová ekkor került be a híres Resolute Desk nevű íróasztal. Az asztalt eredetileg a HMS Resolute nevű brit hajó roncsaiból építették, 1880-ban pedig Viktória angol királynő ajándékozta a 19. elnök Rutherford B. Hayes-nek. Korábban azonban máshol állt, amíg Kennedy be nem vitette az irodájába. A vitorlázás iránt rajongó elnök egyébként hajós tematikájú festményekkel és tengeri tájképekkel dekorálta ki az Oval Office-t, míg felesége, Jacqueline Kennedy egyenesen Stéphane Boudin francia lakberendezőt kérte fel, hogy segítsen megszépíteni az elnöki munkahelyet. A szakember fehérre festett falakkal, világosabb színű függönyökkel, egy zöld karosszékkel és világos kanapékkal rendezte be az irodát.

Így alakult át az Ovális Iroda az elmúlt száz évben

John F. Kennedy vitette be az Ovális Irodába a Resolute Desk íróasztalt (Fotó: Getty Images)

Nem mindenki örült azonban a különleges íróasztalnak, Richard Nixon ugyanis lecseréltette egy másikra, ez azonban csak egy apró részlet volt, a 37. Elnök ugyanis szinte teljesen átrendezte az Ovális Irodát: a korábbi színvilágot a first lady, Pat Nixon javaslatára kék és arany tapéta és függöny váltotta, mert szerinte ez passzolt Nixon szülőállama, Kalifornia szellemiségéhez. Az elnök emellett Abraham Lincoln mellszobrával és George Washington portréjával díszítette a munkahelyét. Utóbbiból egyből három is akadt, amelyeket időnként cserélgettek.

Reagan és a zselés cukorka

Az 1981-ben első elnöki terminusát megkezdő Ronald Reagan nem esett neki egyből az iroda átalakításának, ezzel kivárta, hogy másodszorra is elnökké válasszák. Ekkor fehér tölgyfából és diófából készült parkettával burkoltatta a padlót, a korábbi szőnyeget pedig egy krémszínű változatra cserélte le. A korábban színészként sztárrá váló Reagan több westernben is szerepelt, ezt a hangulatot hozta magával az Ovális Irodába: fold-tónusú színvilággal, a régi vadnyugatot ábrázoló festményekkel, sőt, egy pár bronzból készült nyereggel westernesítették az elnöki irodát. Ő már ismét a Resolute Desk mögött foglalt helyet, azonban az asztal lábai alá pár centis magasító toldásokat kért, hogy ne verje be a térdét az asztalba. Emellett, Reagan elnöksége alatt mindig volt az Ovális Irodába egy adag az elnök kedvenc cukorkájából, az úgynevezett jelly beans-ből.

Így alakult át az Ovális Iroda az elmúlt száz évben

Ronald Reagan irodájából nem hiányozhatott a zselés cukorka (Fotó: Getty Images)

Reagan utódja, George H.W. Bush ismét visszahozta a kék-arany színvilágot, például a függönyöket is acélkékre cserélték. A 41. elnök, Nixonhoz hasonlóan szintén nem a Resolute Desk mögött foglalt helyet, hanem, a korábban az alelnökök által használt, úgynevezett C&O asztalt hozatta be az Ovális Irodába. Ez persze érthető, mivel Bush Reagan alelnökeként nyolc év során hozzászokott és megkedvelte a bútordarabot.

Így alakult át az Ovális Iroda az elmúlt száz évben

George W. Bush felesége, Laura Bush tervezte azt a szőnyeget, amit ma Joe Biden használ (Fotó: Getty Images)

Bill Clinton és George W. Bush idejében kevés változás történt, legfeljebb a függönyöket cserélgették, igaz, Clinton és az Ovális Iroda kapcsolata nem is erről lett igazán ismert. Barack Obama aztán 2009-ben ismét jelentősebb átalakítást eszközölt, amelyhez Michael S. Smith lakberendezőt kérték fel. Smith semleges színekkel, világosbarna bársonnyal borított kanapékkal és csíkos bézs tapétával dekorálta ki az irodát. Obama bennszülött amerikai művészek kerámiáival díszítette a munkahelyét, illetve egy szőnyeggel, amelyre Martin Luther King Jr. és Abraham Lincoln szavait hímezték rá.

Így alakult át az Ovális Iroda az elmúlt száz évben

Barack Obama bennszülött amerikai művészek munkáival dekorálta ki az Ovális Irodát (Fotó: Getty Images)

Donald Trump sem sokat tétlenkedett, amikor arról volt szó, hogy a saját képére formálja az Ovális Irodát. A történelem egyetlen, kétszer is impeachment eljárás alá vont amerikai elnöke természetesen aranyszínű függönyöket aggatott az ablakok elé, és hasonló árnyalatú, brokátbevonatos kanapékat helyezett el az irodájában, ehhez passzoló, világos szőnyeggel. A Resolute Desk melletti kis szekrényre pedig Winston Churchill mellszobra került. A gyorséttermi ételekért rajongó Trump emelett egy különleges piros gombot is beszereltetett az íróasztalára, amelynek megnyomására egy segédje rövidesen megérkezett a 45. elnök kedvenc italával, egy doboz diétás kólával.

Joe Biden és neje a 46. elnök hivatalba lépése előtt azzal viccelődött, hogy a beköltözést megelőzően komoly fertőtlenítésre lesz szükség a Fehér Házban, igaz, ezzel nem a berendezésre utaltak, hanem Donald Trump hírhedten maszkellenes hozzáállására, amelynek köszönhetően jó néhányan kapták el a koronavírust a kabinetből, az elnököt és Melania Trump first lady-t is beleértve.
Bidenék ennek ellenére jelentős átalakításokat végeztek: Trump függönyét egy, a Clinton-éra alatt használt, hasonló árnyalatú darabra cserélték, a csíkos tapétát krémszínű váltotta, a világos szőnyeget pedig egy sötétkék darab, a közepén az elmaradhatatlan elnöki pecséttel – érdekesség, hogy ez utóbbit Laura Bush 43. first lady tervezte.

Így alakult át az Ovális Iroda az elmúlt száz évben

Joe Biden első dolga volt leszereltetni Trump kólagombját (Fotó: Getty Images)

A dekorációt olyan történelmi alakok portréfestményei jelentik, mint Alexander Hamilton, George Washington és Franklin D. Roosevelt, de Joe Biden két mellszobrot is elhelyezett az Ovális Irodában: Robert F. Kennedy-ét és Rosa Parksét. A 46. elnök azzal is jelezte, hogy szakítani kíván elődje hírhedten tudományellenes hozzáállásával, hogy a Resolute Desk-en elhelyezett egy, a Holdról származó kőzetdarabot, amelyet a NASA-tól kapott kölcsön.

Még több Fehér Ház az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top