nlc.hu
Utazás

Csendes helyek Székesfehérváron

Vissza a természetbe! 6 varázslatos hely Székesfehérváron és környékén, ha elmenekülnél a zaj elől

Kirándulás egyedül, vagy családosan? Székesfehérvár környékén megannyi látványos túra közül választhatunk, a bauxitbányától a lebegőkövekig.

Székesfehérvár és környéke akkor is ideális választás, ha történelmi érdekességekre és kalandparkra vágyunk, egy lassú, de lüktető városban, és akkor is tökéletes helyszín a kikapcsolódásra, ha a természetet és a csendet keressük. Keresd fel a Sóstó háborítatlan élővilágát, sétálj és pihenj meg romantikus Zichy-ligetben és kerülj közel a természethez a Gaja-völgyben!

Sóstó – Frissítő túra a természetbarátoknak

Nem véletlenül hívják a nyugalom szigetének a Székesfehérvár központjától alig több, mint két kilométerre lévő, Sóstó Természetvédelmi Területet. Ha olyan nyaralást, vagy hosszú hétvégét tervezel, ahol a fókuszban a csendes pihenés, a természet és az élővilág áll, akkor Székesfehérvár környékén ezzel az úti céllal érdemes kezdeni. A Sóstó háborítatlan élővilága garantálja, hogy elfelejted nyomkodni a telefonodat, és sikerül lelassítanod. 

A természetvédelmi terület 218 hektárjából 121 hektár országosan védett, de a többi rész is helyi oltalom alatt áll, sok ritka és különleges faj, köztük például számos orchideafaj, otthona. A Sóstó Természetvédelmi Terület szabadon látogatható. Igénybe vehetünk szervezett túrát is, de ha úgy döntünk, hogy szakvezető nélkül vágunk neki a tanösvénynek, akkor interaktív táblák kalauzolnak végig minket rajta.

Az év madara!

Évente online megszavazható az év madara Magyarországon. 2021-ben az év madara a cigánycsuk (Saxicola rubicola) lett, ez a faj a Sóstó déli, országosan védett területén költ. Sóstón stabil állománya él.

Gorsium – Ahol a történelem és a csend találkozik

Ha egyszerre vágysz csendesebb programra, és szeretnél történelmi utazáson részt venni, akkor a Gorsium-Herculia Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum az ideális program számodra.

Gondoltad volna, hogy a mostani park helyén egykor nem volt más, csak szántóföld? A változást az 1930-as évek hozták el, amikor véletlenül beszakadt egy kút, és így sikerült feltárni a látványos és grandiózus, egykori római metropolisz hét százalékát. Az elmúlt évtizedekben a régészek megannyi különleges területet találtak itt, például lakomatermet, kikötőt, keresztelő bazilikát és medencét, később pedig az ásatások segítségével megtalálták a katonai barakkokat is.

Gorsium - Székesfehérvár

Gorsium – Székesfehérvár

A parkban sétálva valóságos időutazásra indulhatunk, állandó programokkal és kiállításokkal.  A déli részen például a IV. századból fennmaradt lakóháztömböket láthatunk, melyek egy idő után elhagyatottak váltak, s később az aprócska kunyhók mellett temetőt alakítottak ki.

Gorsium - Székesfehérvár

Gorsium – Székesfehérvár

Gaja-völgy

Székesfehérvártól alig 25 percnyi autóútra található a Gaja-völgy, és a hasonló nevű közel 100 km hosszú Gaja-patak, amely a Bakony egyik legtisztább vízfolyása. A patak olyan vadregényes tájon csobog keresztül, amilyet szívesen nézünk az ismeretterjesztő csatornákon is. De miért néznénk a tévében, ha élvezhetjük a látványt élőben?! A patak két szépséges szurdokvölgyet is érint, melyek környékén korábban több malom is üzemelt, ám ezeknek már csak a nyomait fedezhetjük fel.

Több túraútvonalon keresztül is bejárhatjuk a környéket, a legnépszerűbbek határozottan a két szurdokvölgyet érintő utak. A Gajda-szurdok Bodajk környékén található, a másikat pedig a Római fürdő vízesésénél találjuk.

Bauxitföldtani Park, Gánt – Marsbéli táj a Földön

Mintha a Marson járnánk. Persze ez kissé túlzás, de sokaknak a marsbéli táj jut eszébe az egykori bauxitbányánál járva, amely a Vértes hegységben, Gánt határában található. Nem kell geológiában jártasnak lennünk ahhoz, hogy megértsük és élvezzük az itt kialakított, szabadtéri geológiai múzeumot, ahol nem mellesleg egészen elképesztő fotókat készíthetünk.

Egy kis történelem

Alig több mint 90 évvel ezelőtt, 1920-ban bukkantak a jelentős karsztbauxit telepre Gánton. A bányát hat évvel később nyitották meg, s a 30-as évekre már a világ  legismertebb bauxitbányája lett, amely csúcstermelését 1953-ban érte el, ám mára sajnos már teljesen kimerült. 1987-ben meg is szűnt a kitermelés.

A látványos Bauxitföldtani Parkot információkban gazdag, tizenhárom állomásos tanösvényen keresztül járhatjuk be körülbelül 1-1.5 óra alatt. A túra során megismerhetjük a környék földtörténeti múltját, bepillantást nyerhetünk abba, hogyan jött létre a gánti bauxittelep, és abba is, hogy milyen ásványok találhatók itt.

Gánti Bauxitbánya

Gánti Bauxitbánya (Fotó: Getty Images)

Pákozdi ingókövek

Székesfehérvártól csak egy rövidke autóútra van a Velencei-hegység legkülönlegesebb látnivalója, a Pákozdi ingókövek. A hely a Velencei-tó északi partján fekvő Pákozdról egy rövidebb, könnyű túrával megközelíthető. A látványos ingókövek egyik leghíresebb darabja „a kocka”, ami pont úgy áll, mintha lebegne. A körtúra valamivel hosszabb, mint 7 kilométer, lassú tempóban 2.5 – 3 óra alatt bejárható gyerekekkel is, de érdemes felkészülni egy kisebb meredek szakaszra! 

Zichy-liget – A városba rejtett nyugalom

Nem kell elhagyni Székesfehérvár városhatárát ahhoz, hogy nyugalomra, és pihentető parkra találjunk. A Zichy-liget nyaranként számos programnak, komoly- és könnyűzenei koncerteknek ad otthon. Legismertebb eleme a zenepavilon, amit gróf Zichy Jenő, a híres Ázsia-kutató állíttatott. 

Nemcsak a városba érkező turisták, de a székesfehérváriak kedvelt pihenőhelye is a Zichy-liget, amelyet a belváros északi peremén találunk. A pavilon mellett, a parkban megannyi fa, emlékmű és különböző díszművek várják a kikapcsolódásra vágyókat.

Zichy -liget Székesfehérváron

Zichy-liget Székesfehérváron

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top