nlc.hu
Utazás

A Concorde-tragédia után újraindulhat a szuperszonikus repülés

Visszatérhetnek a szuperszonikus utasszállító repülők

Akár 3,5 óra alatt repülhetünk majd Londonból New Yorkba.

A polgári repülés legendás ikonja volt a brit-francia Concorde utasszállító repülőgép, amely a hangsebesség kétszeresével – egészen pontosan 2,04 Mach sebességgel – volt képes utasokat szállítani. A Concorde első repülésére 1969-ben került sor, ám csak 1976-tól állt szolgálatba és 27 éven át szállította az utasokat. Ezen kívül egyetlen szuperszonikus utasszállító repülőgép készült a világon, a szovjet gyártmányú Tupolev Tu-144, amely 1969. és 1999. között repült.

A Concorde a tehetős emberek repülőgépe volt, mai áron számolva ugyanis egy London – New York retúrjegyért több mint 3,5 millió forintot kellett fizetni. A gép hatékonyságát csökkentette, hogy kizárólag transzatlanti utakra engedélyezték a használatát, hogy a hangrobbanás ne a lakott területek fölött történjen. A gépek üzemeltetése azonban még így is komoly ráfizetést jelentett a francia és brit kormányoknak. 

Pár év múlva újraindulhat a szuperszonikus repülés

A világ első szuperszonikus utasszállító repülőgépe, a Concorde, egy 1976-os fotón (Forrás: Getty Images)

A szuperszonikus repülés első korszaka 2000. július 25-én ért véget, amikor a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről New Yorkba indult az Air France 4590-es számú járata. A gép ugyanis felszállás közben defektet kapott, amelynek következtében kilyukadt az egyik üzemanyag-tartály. A gép kigyulladt, majd irányíthatatlanná vált, végül a közeli Gonesse városának egy szállodájába csapódott. A tragédiában 113 ember halt meg, köztük a gép összes utasa. A Concorde-okat ezt követően kivonták a forgalomból, amíg kivizsgálták a baleset körülményeit. A szuperszonikus utasszállító gépek végül 2001. novemberében indulhattak el újra, ám ezután már csak rövid ideig repülhettek, mivel a Concorde típust 2003-ban végleg nyugdíjazták.

Amerikából érkezhetnek az új szuperszonikus utasszállítók

A CNN hírcsatorna értesülései szerint az amerikai United Airlines jelentette be, hogy 15 új repülőgépet rendelt meg a denveri Boom Supersonic nevű cégtől. A gépek az ígéret szerint 1,7 Mach sebességre lesznek képesek, amely azt jelenti, hogy a jelenlegihez képest fele annyi idő – 3,5 óra – alatt teszik meg a London – New York távolságot. 

A Boom Supersonic ígérete szerint az Overture típusú szuperszonikus gépek 2030-ra készülhetnek el, ehhez képest a United Airlines azt állítja, hogy már 2029-ben szállíthatnak utasokat. Környezetvédő aktivisták korábban aggodalmukat fejezték ki, mivel a hangsebességnél gyorsabb repülés a hagyományos repülőkhöz képest jobban terheli a környezetet. A United Airlines viszont azt ígéri, hogy az új gépek száz százalékban fenntartható forrásból származó üzemanyagot használnak majd. 

Még több repülés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top