nlc.hu
Utazás

Dubaj: tények és tévhitek

Ez a 7 tévhit mindenkinek beugrik Dubaj hallatán

Az Arab-öböl gyöngyszeme Dubaj, mégis számos téves elképzelés él a fejekben, mintha rengeteg mindent tiltanának az országban, vagy hogy ne lenne egy átlagos utazó számára elérhető. Lerántjuk a leplet.

Dubajról elsőként általában mindenkinek a híres épületei (leginkább a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa), a várost körülölelő sivatag végtelen homokdűnéi és a fényűzés juthatnak először az eszedbe. Aztán további sztereotípiaként felsejlenek még a tetőtől talpig feketébe öltözött beduinok, na meg a város csillogó luxusa, az összes hívogató világmárka képviseletével. Ezek mind valóban Dubaj arcai, de az ország ennél sokkal több. Tisztázzunk néhány tévhitet, amik kérdésként vetődnek fel az utazást tervezőkben.

Minden drága Dubajban?

Nem igaz! Bár a város szinte szinonimája a luxusnak, ettől még számos ingyenes, vagy nagyon olcsó programlehetőséget kínál. A világ legnagyobb szökőkút show-ja ingyenesen elérhető látványosság, az esti fényárban mindez csodás látványosság a háttérben felsejlő Burdzs Kalifával. Az óvárosi negyedben sétálva történelmi látványosságokat nézhetsz meg, de belépőjegy nélkül látogatható a Majilis Gallery művészeti központ, és csak néhány dirhamot kell fizetni a Dubaj Múzeum interaktív látnivalójáért is. Napokat tölthetsz el csak ehhez hasonló programokkal. És természetesen a strandolásért sem kell fizetni.

Dubai Fountain, háttérben a Burdzs Kalifa / Fotó: Unsplash

Dubai Fountain, háttérben a Burdzs Kalifa / Fotó: Unsplash

De vehetek-e fel fürdőruhát?

Apropó strandolás, sokan azt gondolják, az arab országokban a nőknek takargatni szükséges magukat, és hosszú ujjú ruhákban, kendővel mehetnek csak ki az utcára. Dubajban nyugodtan öltözhetnek a nők a hőmérsékletnek megfelelően szellősen, a strandon a férfiak fürdőnadrágot, a nők pedig bikinit is viselhetnek. Ha olyan kulturális eseményt látogatsz, ahol esetleg szükség lehet vállat vagy fejet takaró kendőre, akkor érdeklődj, és készségesen segítenek, mi lesz a megoldás. A ruházkodás annyiban lehet még trükkös, hogy a klimatizált helyiségekben kifejezetten hűvös lehet a kinti forrósághoz képest, erre érdemes plusz ruhával készülni.

Strandolás Dubajban / Fotó: Pixabay

Strandolás Dubajban / Fotó: Pixabay

Alkoholt fogyaszthatok?

A nyaralós lazulás kelléke a koktélozás a parton, vagy egy jó pohár bor a vacsorához. Dubajban mindez nem tilos! Aki betöltötte a 21. életévét, az nyugodtan vásárolhat alkoholt az erre szakosodott boltokban, illetve a bárokban, a szállodákban és az éttermekben is lehet alkoholos italokat fogyasztani, nem szükséges hozzá különleges engedély. Utcán, közterületen viszont tilos alkoholt fogyasztani.

Disznóhús nem kapható, ugye?

Egyes áruházak nem árulnak sertésből készült élelmiszert. Dubaj éttermei lefedik a világ konyhaművészetét, a kínai és a spanyol éttermek pedig ugyanúgy disznóhúsból készítik az egyes fogásaikat, mint saját hazájukban, ilyen helyek például a Reform Social & Grill, a The Hidden Hog, a The Irish Village és a Bussola. De ha arra jársz, hangolódj inkább a helyi ízekre. Az arab konyha autentikus fogásai között rengeteg ínyencséget találsz, a tabulétól kezdve a hummuszon át a szárnyasokból készített fogásokig. Vegetáriánus ételek is akadnak bőven, ezen a téren a helyi gasztronómia jóval túlmutat a rántott sajt és rántott gomba lehetőségein.

Hummusz / Fotó: Unsplash

Hummusz / Fotó: Unsplash

Tanuljak előtte arabul?

Persze hogy tanulj, mert nagyon jó benyomást kelt, ha alapvető kifejezéseket ismersz az ország nyelvén, ahol turistaként jársz. Akár kiindulási alap is lehet egy jó alkudozásnál, de ahhoz, hogy boldogulj, nem kell beszélned helyi nyelvet! Angolul mindenhol folyékonyan kommunikálnak, a helyiek és a vendéglátásban, turizmusban dolgozók is.

Muszáj alkudni?

A bevásárlóközpontokban és az üzletekben semmiképp, ezekben adott árakon vásárolhatsz. De a piacon és a bazárban az alkudozás része a vásárlásnak, és ugyan inkább egy játékos civódás, a kereskedők nem szívesen vonják ki magukat alóla. Ha kétségeid vannak, és nem tudod, hogyan, mennyit szokás alkudni, kérdezz a szállodában, az információs pontokon, vagy az idegenvezetőtől. Elsőre furcsa lesz, de mindenképp része a keleti bazár életérzésnek, amit kár lenne kihagyni. Mi egy tippet adunk szívesen: ha egy kendőre azt mondják, hogy 50 dirham, akkor nyugodtan mondd be először, hogy az ajánlatod 5. Egy valamiben biztos lehetsz: 20-nál többet nem fizetsz érte, és még az is bőven megéri majd a kereskedőnek. 

Az óvárosba régi csónakokon is át lehet jutni / Fotó: Unsplash

Az óvárosba régi csónakokon is át lehet jutni / Fotó: Unsplash

Ott csak homok van, mit csinálunk majd?

Határozottan nem igaz! Bár a sivataggal életedben először találkozni különleges élményt jelent, ez csak egy része a Dubaj-élménynek. Szó esett a városról, a csodálatos építészetről és a tengerpartról is. De ott van még a Dubaj-tó is, ami rendkívüli jelenség a homokdűnék között, és persze Hatta, ami a Hajar-hegyek között fekszik. Lehet itt kajakozni, biciklizni, akár luxus lakókocsikban elszállásolva is eltölthetsz ott pár éjszakát.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Bőven van még: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top